За 45 дни броят на българите, които смятат COVID-19 за не особено опасен, е нараснал двойно

OFFNews
05 май 2020 в 14:01 | 4865 |5

През последния месец и половина значително се е увеличил делът на хората, които смятат, че COVID-19 не е особено опасно заболяване и че наложените от правителството ограничения са прекалени.

Това показва национално представителен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 881 респонденти в периода 1-3 май т. г.

В средата на март едва 12 процента от българите са подкрепяли мнението, че коронавирусът не е сериозна опасност. 45 дни по-късно делът им вече е двойно по-голям - 23 процента. По същия начин за периода се увеличава и делът на хората, които смятат, че правителството е преиграло с ограниченията за хората в периода на извънредното положение.

Докато в средата на март само 17 на сто от хората у нас са смятали, че мерките са прекалени, то сега тази позиция се подкрепя от 32 на сто от хората у нас.

Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции. Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“ и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят, показва анализът на данните на социологическата агенция.

От Галъп интернешънъл посочват, че повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени. Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж.

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина, посочват социолозите.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Очевидно, обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството – след първоначалния отскок. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите – 55% – в настоящата ситуация с коронавуриса. Така, ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 7671

05.05 2020 в 21:43 5
+ 0
- 0
Ето ти го Краси Баш-българина, обективен като селски бакалин, носи сметката с умрелите и бремето на тъжната си простащина. Бедни ми, бедни ми, Краси, то и от СПИН малко хора умират, умират основно от други заболявания покрай съсипаната си имунна система. Но ти това няма откъде да го знаеш - Стойчо Керев не го е разнищвал, Волен Сидеров не го е казвал, Стефан Цанев не го е възпявал. Не го пише и в Бакалинъ, не си го виждал и на тезгяха. Щом като го няма в тез' източници на житейски опит, значи не съществува, отсича Краси и иска от пожарникарите да му се извинят, че не са му спасили мебелите, докато са му спасявали живота от пожара.
Краси

Рейтинг : 7819

05.05 2020 в 16:09 4
+ 1
- 2
Нека бъдем обективни. От усложнения вследствие на инфекция с Коронавирус са починали около 200000 души в световен мащаб, повечето възрастни и със съпътстващи заболявания. Може би ще се удвоят или утроят. Ако това се сравни с нормалната статистика на смъртността в световен мащаб, дори при най-лошия сценарий попада в зоната на статистическата грешка.
Вследствие на жестоката икономическа криза, която причиниха ограниченията и която ще ни тресе поне още 2-3 години ще загинат много повече хора, при това млади и здрави, без съпътстващи заболявания. Особено в бедните държави, които не са в състояние да изсипят билиони долари и евро за спасителни планове.
Затова всеки има правото поне да зададе въпроса дали политиците (СЗО също е политическа организация) имаха право да ни вкарат в този филм, след като ние, децата ни и внуците ни ще плащаме за това.
А това, че в България мерките бяха тотално несъразмерни с опасността, е повече от ясно. С две думи: казали на лудия да пръдне, той се насрал.
DepecheMode

Рейтинг : 2000

05.05 2020 в 15:46 3
+ 0
- 0
Първо не ни пукаше, после се уплашихме, после пак спря да ни пука. Най-кратко казано - това е.
Hissarion

Рейтинг : 7671

05.05 2020 в 14:26 2
+ 2
- 0
Българинът винаги е бил на принципа око да види, ръка да пипне. Докато не се стигне до вирус да вдиша, кръв да изкашля, не мож' го убеди.
No matter what

Рейтинг : 2015

05.05 2020 в 14:21 1
+ 2
- 10
Безумие! Ако не беше сериозен, нямаше да бъде обявена пандемия от СЗО и нямаше да има толкова жертви по цял свят....