Започва очакваният от години ремонт на столичния площад 'Португалия'

Мая Младенова | 17 април 2019 в 14:16 | 8545 |4

Очакваният от години ремонт на столичния площад "Португалия" (градинката на ул. Цар Иван Асен II) ще започне след великденските празници, обявиха от кметството на Район Средец.

Площадът, който е и паметник на културата, но стои занемарен, ще бъде реконтруиран и допълнително благоустроен.

"Португалия" се намира между улиците "Николай Гогол", "Цар Иван Асен II" и "Леонардо да Винчи". Градинката е сърцето на квартал "Иван Асен II" - един от носещите духа на Стара София райони в центъра на столицата. 

Пл. "Португалия" (градинката на "Райфайзен банк") сега. Снимка: Google Street View

Вместо досегашния асфалт, новата настилка ще е от бетонови плочи с размер 40x40 см. Ще бъдат изградени нови бордюри и поставени нови пейки, кошчета и соларни лампи. Ще бъде засадена нова растителност, цветарникът в средата на площадката ще бъде възстановен и ще бъде изградена чешмичка. В следващия етап от проекта ще бъдат монтирани и нови съоръжения на детската площадка.

"Отвореността на градинката при площад „Португалия” е нещо колкото разкрасяващо улицата, толкова и самата нея. Уверяваме Ви, че ще обърнем специално внимание на всички елементи по изпълнението, за да бъде градинката атрактивна и да запази чара си", допълват от кметството.

Проектът за реконструкцията е поръчан и дарен на Столична община от „Полиграфия Офис Център" АД и "Ателие Серафимов архитекти" ООД. Работата по него ще се извърши от „Кимис Груп” ЕООД и ще продължи до 90 календарни дни.

Препоръчани материали
Fipa

Рейтинг : 1520

18.04 2019 в 16:22 4
+ 0
- 0
Поне да "кръстят" площад Влайков, след като е дарен терена на общината......А общинарите площад "Португалия", аман от евроатлантически натегачи.....Защо не оставят "Стъклената спирка" като някаква реликва на стара София, то трамвай няма да мине, но това е спомен от отминали времена......
Краси

Рейтинг : 919

17.04 2019 в 20:26 3
+ 12
- 0
Дали ще успеят да намерят от същите баняджийски плочки, като на Граф Игнатиев?
OtSofia

Рейтинг : 905

17.04 2019 в 17:17 2
+ 10
- 0
Извинете. Грешка. Наистина проектът е върху градината "Влайкова". Какво ли ще стане с малката градинка? Поддържам всичко друго, казано по-горе.
OtSofia

Рейтинг : 905

17.04 2019 в 17:09 1
+ 12
- 0
Бившата централа на Райфайзенбанк е на улица "Гогол". От другата страна на улицата е градината "Влайкова" с широк фронт към "Цар Иван Асен"II, бившата Стъклена спирка на трамвай 4 и с гръб към "Леонардо Да Винчи". Не може да се нарича нито градина на RZBB, нито пък пл. "Португалия". Тази градина е завещана на МОН от Мария Влайкова-вдовицата на писателя и политик Тодор Влайков, заедно с кино "Влайкова". В градината имаше неин бюст, който изчезна потайно и престъпно. МОН трябва да го възстанови. А пък показаният проект е банална подредба на тревни площи на малката триъгълна градинка "Цар Иван АсенII-Янтра-Виктор Юго"-няма и помен от правоъгълното водно огледало с фонтан. Питайте софиянци, питайте районния кмет Мария Ачкова!