БСП даде бюджета на НЗОК на Конституционния съд

OFFNews 20 декември 2018 в 17:25 2599 0

Депутати от БСП дадоха бюджета на Здравната каса на Конституционния съд. 

Причината е, че през преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. се прави промяна в 17 закона. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се зарече да даде спорните текстове на КС още при гласуването на бюджета на второ четене. 

"Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, ще видите, че на основание Закон за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на република България, БСП за България внасяме Закона за бюджета на здравната каса в Конституционния съд", каза тя тогава.

"Със закона за бюджета на НЗОК се променят 17 закона, които са структуроопределящи. Изредили сме в иска няколко решения на КС, в които ясно е записано, че не могат да се правят промени в преходни и заключителни разпоредби на такъв Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се променят други закони, които нямат нищо общо", коментира депутатът от БСП Филип Попов. 

"Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в това Народно събрание", категоричен бе той.

Колегата му проф. Георги Михайлов пък посочи, че "много от предложенията уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо със Националната здравноосигурителна каса".

По думите му има други предложения, които също повдигат много въпроси. Сред тях той посочи прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в чужбина в НЗОК и закриването на обществения съвет към Фонда.

Според него е нелогично и създаването на т.н. "мегаагенция за медицински надзор", която съдържа дейности, които са абсолютно противоречиви - одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведение.

Тази агенция тепърва трябва да се структурира и тя ще създаде много допълнителни проблеми на здравеопазването, категоричен е той.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че очаква промените да доведат до повишаване на ефективността на разходването на средствата и увеличаване на контрола.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!