Боен кораб на САЩ влиза в Черно море за трети път тази година

Георги А. Ангелов
17 юни 2020 в 17:15 | 2921 |2

Ракетният разрушител USS Porter (DDG 78) тръгна днес към Черно море, съобщиха от Командването на военноморските сили на САЩ в Африка и Европа. Морския съд ще проведе операции по обезпечаване на безопасността по море и повишаване на регионалната стабилност, съвместната готовност и военноморския потенциал със съюзниците от НАТО и партньори в региона. Porter е специализиран в противоракетна отбрана, но може да изпълнява всякакви бойни задачи по море.

Това е третият кораб на ВМС на САЩ, който провежда операции в Черно море от началото на 2020 г. и второ идване за Porter, който беше в Черно море през април.

Корабът ще участва в PASSEX учение в румънски води, уточниха от Министерството на отбраната за OFFNews.bg. В учението ще участва и една българска корвета. 

Целта на PASSEX ученията е да се отработват съвместни действия и да се работи по бойната съвместимост между съюзнически армии. Неофициалната цел на PASSEX ученията е “да се развее знамето”, т.е. да се покаже сила по политически или дипломатически причини.

„Присъствието на Porter в Черно море е от решаващо значение за изграждането на сигурна морска среда и осигуряването на свобода на корабоплаването. Porter и екипажът очакват да работят в Черно море заедно с нашите съюзници и партньори в подкрепа на взаимните морски интереси в региона“, заяви командир Крейг Трент, командващ офицер на Porter.

От съобщението на военноморските сили на САЩ се разбира, че ракетният разрушител Porter няма да акостира на бряг, а ще остане в морето.

Навлизането на бойни кораби на НАТО и САЩ в Черно море зaчести малко след инцидента в Керченския проток през ноември 2018 г. Тогава руски кораби използваха оръжие и прихванаха два катера на украинските ВМС, които плаваха от Одеса към Мариупол. След анексирането на Крим, което не е признато от международното прави, Русия предяви териториални претенции върху Керченския пролив, който свързва Черно и Азовско море. След строителството на Кримския мост, който свързва полуострова с Русия, руските власти налагат контрол върху корабоплаването през пролива, което затруднява предвижването на украинските съдове между националните им пристанища в двете морета. 

За политическият характер на мисията на Porter, говори и току, що завършилата му предишна задача. Това беше операции в Баренцово море заедно с корабите USS Доналд Кук (DDG 75), USS Roosevelt (DDG 80), корабът за бърза бойна поддръжка USNS Supply (T-AOE 6) и фрегата на Кралския флот HMS Kent (F 78). Целта на операцията им беше "отстояване на свободата на навигацията и демонстриране на безпроблемна интеграция между съюзниците". Според САЩ и НАТО, Москва незаконно изисква разрешение от други държави да искат разрешение за преминаване през маршрута през Северния ледовит океан. Porter e разположен в базата Рота в Испания.

Препоръчани материали
elbarbudo

Рейтинг : 7024

18.06 2020 в 07:41 2
+ 2
- 4
Краварите не се спряха да дрънкат оръжие.
ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Рейтинг : -584

17.06 2020 в 22:33 1
+ 2
- 4
Нашето лайноморие си е насрано и без тия говноядци.