Борисов: Стремим се към балансирана политика с Русия. Путин идва у нас догодина

OFFNews
20 септември 2019 в 12:02 | 3244 |3

България се стреми да води балансирана политика спрямо Русия, обяви от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък. Борисов бе в пленарната зала, за да отговори на въпрос на БСП депутата Антон Кутев за националната политика спрямо Руската федерация.

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Той добави, че се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас през 2020 година във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения.

Много държави се изказват срещу санкциите срещу Русия, но когато се гласува на Европейски съвет, всички ги подкрепят, коментира още той.

Не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия. В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират. Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията, допълни Борисов.

„Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави премиерът.

Препоръчани материали
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

20.09 2019 в 16:57 3
+ 1
- 0
Не мога да си кривя душата, че на фона на ЕС гмежта, Борисов има доста адекватен подход към този тип външна политика. И става все по-добър в това, за ужас на травеститите-хейтърчета долу в коментарите.
bobacko

Рейтинг : 1410

20.09 2019 в 13:01 2
+ 0
- 0
Путин идва догодина, а тебе нема да те има.
Socerez

Рейтинг : -2741

20.09 2019 в 12:52 1
+ 0
- 0
Оставка! Вървиш по стъпките на бай ти тошо!