Борисов обеща 27 млн. лева за новата сграда на болницата в Ямбол

OFFNews 07 май 2019 в 16:30 2368 0

Премиерът Бойко Борисов обеща Министерският съвет утре да отпусне 27 млн. лева за довършване на новата сграда на болницата в Ямбол. 

Строежът на новата болница е започнал още през 1979 г. Сградата обаче все още е на груб строеж, а кабинетът периодично отпуска различни суми за довършването ѝ. 

Бившият здравен министър Петър Москов обеща през 2015 г. сградата да бъде завършена до година и половина. Тогава беше обявено, че за завършването ѝ ще са необходими около 9 млн. лева, а кабинетът отпусна 2 млн. лева. 

Болницата в момента се помещава в стари сгради от павилионен тип.

"Утре ще отпуснем 27 милиона лева. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо", обяви Борисов. 

Новата сграда е разположена на площ от 32 000 кв. м и има капацитет до 250 легла.

Ние сме оптимизирали всички структури максимално, така че цялата болница с всички дейности ще бъде разгърната на 8 етажа, като ще оставим 2, разбира се, след време идеята ни е да имаме хотелска част, хоспис и т.н., обясни директорът на болницата д-р Панайот Диманов, цитиран от БНТ.

Предвидено е на първия етаж да има спешен център. 

Ще обявим обществената поръчка за центъра за спешна медицинска помощ. Той ще е около 500 кв. м., на стойност около 482 000 лв. 11 линейки ще има в центъра за спешна медицинска помощ, от които 7 от нормален тип, останалите 4 - 4х4 и реаномобил ще има също, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Разчети показват, че сградата може да бъде довършена до 18 месеца. 

Ще бъде ремонтиран и пътят до новата болница със средства, отпуснати от Агенция "Пътна инфраструктура" и ще бъде преработена схемата за градския транспорт за улеснение на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!