Ивайло Цветков - Нойзи: Финансовият министър да осребрява фактурите от партийните субсидии

OFFNews
09 декември 2019 в 09:18 | 4520 |1

Йордан Цонев е прав, че приемането на партийна субсидия от 8 лева е реверанс към БСП, защото те трябват на премиера Бойко Борисов за гласуването на бюджета, заяви журналистът и политически анализатор Ивайло Нойзи Цветков в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Той припомни, че по отношение на държавното финансиране на партиите са възможни два подхода: популистики (орязване - б.р.) и експертен, който според него е за предпочитане.

Цветков посочи, че не е дадена обосновка защо партийната субсидия става точно 8 лева на глас, след като в Германия, например, е 1 еврп. Том, от друга страна, избирателите са повече, добави анализаторът и автор на OFFNews.

Ивайло Цветков лансира и друга идея за партийното финансиране - парите от субсидията да останат в държавния бюджет, а финансовият министър да осребрява фактурите, представени от политическите сили. Така разходите им ще подлежат на по-строг контрол.

Нормално е по-малките партии с по-слаби изборни резултати да получават по-малко. Също така „няма логика партийните коалиции да бъдат лишени от субсидия”, смята Цветков. Според него това е една от причината за бързото разпадане на такива коалиции.

На въпрос за "Демократична България" и има ли тя проблем с ниската субсидия, той отговори, че там проблемът е липсата на лидерство и идеологическият мишмаш.

Препоръчани материали
kokoten

Рейтинг : 8011

09.12 2019 в 09:31 1
+ 16
- 0
Има много начини субсидията да се обективизира и да е справедлива,но това не са начините на чалгаджията или БСП,ама на никой не му отърва....1 лев е глупост,13 лева си е кражба...може би това с фактурите е правилния ходкато дейностите по фактура трябва да са регламентирани и да се знае точно какво се плаща,иначе се хвърляме от един див популизъм към друг....