Марешки ще си даде имунитета и ще продължи да крепи кворума

Лидерът на "Воля" размаха изкуствен кокал в парламента, за да онагледи как Каракачанов и Симеонов оглозгали държавата

OFFNews 14 ноември 2018 в 11:39 3021 1

Веселин Марешки обяви, че е готов да се откаже от имунитета си, чието сваляне поиска миналата седмица главният прокурор. Сотир Цацаров настоя за имунитетите на шестима депутати.

Първоначално лидерът на „Воля“ недоумяваше защо отново искат имунитета му при положение, че при предното настояване за това е обявил, че „го сваля по всички членове на Наказателния кодекс“. Оказа се, че такава процедура не съществува – депутатът има правото да се отказва от защитата си всеки път при наказателно преследване, но не и да го направи еднократно за всички евентуални бъдещи разследвания. След като това се разбра, Марешки реши, че ще помисли дали да не остави колегите му в парламента да гласуват сваляне на имунитета му, за да видел откъде идва атаката срещу него. Подозирал „двамата изверги в правителството“, имайки предвид вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Днес Марешки показа, че е размислил. Сам щял да се откаже от имунитета си, а примера му щели да последват другите двама депутати от формацията му в списъка на Цацаров.

Лидерът на "Воля" направи крачка назад и по друга своя позиция: отказа се да бойкотира регистрацията за заседанията в пленарната зала. Преди седмица той постави ултиматум: или Каракачанов и Симеонов подават оставки, или депутатите от "Воля" спират да крепят и без това крехкия кворум. Ето и обяснението му за обрата:

"Воля" не е рекетьорска партия. Симпатизантите ни казаха, че това би било бягство от отговорност и не са ни пратили тук, за да се крием по кулоарите", каза Марешки.

Марешки обаче продължавал да иска оставките на двамата вицепремиери.

На пресконференция днес лидерът на "Воля" размаха и изкуствен кокал, за да покаже как двамата вицепремиери са "оглозгали" държавата.

Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов вече са без имунитет и с обвинение в изнудване. Сега прокуратурата иска да добави и такова за сговаряне на извършване на престъпления с цели набавяне на имотна облага.

Имунитетът на депутатите в България означава, че те не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване. За извършено престъпление от общ характер могат да бъдат обвинявани, но след сваляне на имунитета им. За да започне процедурата, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание. Депутатът може да даде писмено съгласие за сваляне на имунитета или Народното събрание да реши дали да даде разрешение. Депутатите могат да се произнесат не по-рано от 5 дни след постъпване на искането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!