Ново кръстосване на саби за българите в Сърбия

OFFNews
05 януари 2020 в 16:11 | 1530 |0

Малко след като сръбският външен министър Ивица Дачич отново нападна България по въпроса за българското малцинство в Сърбия, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговори на личния си профил във фейсбук.

"Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич е попитал днес за какви права на българи в Сърбия говори България. Точните му думи са били: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи,
които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места.

Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия."

Последва и реакция и от МВнР. "Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес", се казва в официалната позиция на МВнР.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !