Отлагаме влизането в чакалнята на еврозоната до една година

OFFNews 26 април 2018 в 16:59 5940 0

Целта ни е до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да намалим лихвите по кредитите. Това ще доведе до повече стабилност, сигурност в банковата система и до повече инвестиции. Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по този въпрос.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, организирана съвместно от лидера на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

През януари финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната до средата на годината.

До година е реалистично влизането на България в ERM II. Предстоят ни много работа и преговори, каза Борисов. Той се аргументира със стабилните икономически показатели на страната, включително ниския външен дълг и значителните резерви.

България не представлява риск за Европа. Ако сега не кандидатстваме, не трябва после да се сърдим, че има държави, които искат да се развиват на първа скорост. България трябва да реши за себе си в коя група иска да бъде, обобщи премиерът.

Станишев: След влизането в ERM II ние не „чакаме“

Решихме заедно да стартираме дискусията за присъединяването на България към Еврозоната, защото смятаме, че е настъпил моментът, че имаме исторически прозорец от възможности страната ни да се позиционира в интеграционното ядро на ЕС, изпълнявайки заявеното от министъра на финансите намерение да кандидатства за ERM II през юни тази година. Но ние погрешно наричаме ERM II „чакалнята“ на Еврозоната. След влизането си там, ние не „чакаме“. Трябва да се свърши много работа, за да може нашата икономика да стане конкурентноспособна, а доходите и стандартът на живот на българските граждани да се доближат до тези на европейските, заяви Сергей Станишев.

Ако сега изпуснем момента, може да се наложи да чакаме дълго. През 2019 г. предстоят избори за ЕП, сменя се ЕК и ръководството на ЕЦБ. Никой не знае как би се променила политическата обстановка и затова не бива да се изпуска възможността да се кандидатства още при настоящата комисия, която има благоприятно отношение към влизането ни в ERM II. Напълно реалистично е поколението, родено през 2007 г., при появата си на пазара на труда през 2025 г. да получи заплатите си в евро, коментира лидерът на ПЕС.

Влизането в Еврозоната трябва да е следващото обединение на нашата национална енергия. За това обаче е необходимо да си напишем домашното и да имаме подробен национален план за действие, и за това какво предстои след влизането в ERM II, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Горанов: България е далеч от сценария, довел до кризата в Гърция

Министърът на финансите Владислав Горанов акцентира, че не бива да се създават ирационални очаквания както в позитивен, така и в негативен план по отношение на приемането на еврото.

Според Горанов, България е далеч от сценария, довел до кризисните процеси в Гърция.

Изпълнили сме критериите за членство, нямаме основания да се опасяваме от отказ от страна на нашите европейски партньори. Другото би било двоен стандарт в отношението към страна член на ЕС, категоричен е министърът на финансите.

Ева Майдел: Влизането в еврозоната е най-важната надпартийна тема

Влизането на България в еврозоната е най-важната надпартийна тема за страната ни в последните 20 години и трябва да е следващата национална цел, която да обединява цялото общество, както бяха влизането в НАТО и ЕС. В противен случай оставаме в периферията на ЕС и всички важни решения ще се взимат без участието ни, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Все по-отчетливо се поставят предложения за бъдещето развитие на еврозоната, включително и от президента на Франция Макрон и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дискутират се създаване на отделен бюджет на еврозоната, както и финансов министър на еврозоната. Всички тези предложения ще имат своите последствия за държавите, които останат извън тези процеси на интеграция, защото те изключват страните извън еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства, предупреди Ева Майдел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!