Подписахме договора с Македония, Скопие не е виждало толкова много журналисти (снимки)

Заев: От днес България е още по-голям приятел на Македония

OFFNews | 01 август 2017 в 15:14 | 15462 |10

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха днес в Скопие договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Българска правителствена делегация, водена от Борисов, пристигна преди час на официално посещение в Македония. Самолетът на Авиоотряд 28 кацна на летище "Александър Велики".

Борисов беше посрещнат с държавни военни почести пред Министерски съвет в Скопие.

Никога не е имало толкова много чуждестранни журналисти в Македония, коментира агенция Макфакс. Става дума за над 100 български журналистически екипа, които са в Скопие, за да отразят събитието.

България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство, заяви министър-председателят Борисов.

Терминът „обща история“ обединява и дава перспективи, а не разделя, категоричен е Борисов.

По думите му, подписването на документа дава тон за политическа стабилност и зрялост. Носи също така послание за мир, просперитет, за инвестиционен климат, както и перспективи младите хора да пътуват, но и да останат да живеят на Балканите.

Борисов поздрави колегата си Заев, външните министри и екипите, които работиха активно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ.

„Балканите стоят на вниманието на ЕС“, добави министър-председателят Борисов. Той изрази очакването си за положителна реакция от страна на ЕС във връзка с подписването на договора днес и пожела на Република Македония да стане част от европейското семейство.

Премиерът Зоран Заев заяви, че двете държави са направили историческа стъпка „заедно напред за бъдещето“.

По думите му, подписването на договора показва, че там, където има политическа воля и желание за напредък, въпросите ще се решат.

От днес България е още по-голям приятел на Македония, категоричен бе той.

Заев посочи, че подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа.

„Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в договора, предполага изключителни перспективи, защото той е инструмент за сътрудничество“, добави още Заев.

Препоръчани материали
Ал Кин

Рейтинг : -8148

02.08 2017 в 16:23 10

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

toristo

Рейтинг : -143

02.08 2017 в 13:07 9
+ 1
- 10
Ризанов, признай си, че си един североазиатски боклук коментиращ по българските сайтове за копейки. Хайде пиши си по ваште руски сайтове и ни освободи от присъствието си.
Няма как българин да плюе след такава новина. Дори наште безродници само цъкат минуси, но не смеят да се покажат.
+ 14
- 0
Който е следил мак-медиите от месец насам, е забелязал огромната мобилизация на всички сърбомански и проруски агенти в Мк - виха налудничаво, като за последно, срещу всичко българско! Тях ги разбирам - знаят си интереса... Не разбирам нашите русофилистици. Не разбирам и онуй ДПМНЕ оттатък, дето отдавна не е никакво ВМРО! Какво падение, срам нямат! Явно ДПМНЕ е отдавна е просмукано от сръбските и руски служби - и от НиколаГруевския си егоизъм и лакомия... И накрая, какво: 1."ВМРО" ДПМНЕ, дето най му подхождаше да се помири с България, не ще, 2.Бившите комунисти, дето затриха всичко българско оттатък, обаче щя и сколаса... О, времена, о нрави, какво доживяхме да видим, и какво още има да видим!
+ 10
- 1
А договори с Тракия, Мизия, Добруджа и Шоплука кога? Щом може с Македония, може и с тях. Какво мисли по въпроса УСА стейт департмънт?
Denis Rizanov

Рейтинг : 31251

01.08 2017 в 18:00 6
+ 20
- 13
Този договор не струва дори колкото хартията, на която е написан!
Какъв договор между две части на един народ?!
Цялата парлама е да се даде международен отзвук на новите удобни на фащ управляващи. Суджук бей Безхаберний е там само след изричното разрешение на посланика на фащ в София!
Театро и половина. За сметка на българщината.
Наздраве и честит ви "договор"!
Лопе де Вега

Рейтинг : 18315

01.08 2017 в 17:35 5
+ 10
- 0
Дотук добре. Сега трябва ли договорът да бъде ратифициран от двата парламента? Ще бъде ли? Ако бъде, колко години живот остават на Бившата и т.н. република? Каква част от нея ще остане като възможен наследник на сегашната държава? Има още около сто въпроса около този договор и аз не знам нито един от отговорите!

Поздрав!
+ 15
- 23
Безродните комунета и сърбофили не харесват това... защото и Путин не го харесва.
Умен

Рейтинг : 15855

01.08 2017 в 16:44 3
+ 3
- 20
"Никога не е имало толкова много чуждестранни журналисти в Македония. Става дума за над 100 български журналистически екипа"

Това казва достатъчно.

поп Дръвчо

Рейтинг : 5203

01.08 2017 в 16:01 2
+ 3
- 23
Добро начало.
neverland

Рейтинг : 3355

01.08 2017 в 15:30 1
+ 7
- 20
Довечера ще си отворя бира, трябва да се отпразнува.