Промени по върховете в Северна Корея - сменят 90-годишния шеф на парламента и премиера

OFFNews | 12 април 2019 в 09:34 | 3341 |2

Севернокорейският парламент е избрал нов формален държавен глава и нов премиер на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

За председател на Президиума на Върховното народно събрание е бил избран Чхуе Рьон-хе, който замества на поста Ким Йон-нам. Формално заемащият поста е смятан за държавен глава на Северна Корея и обикновено представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според реалната власт е съсредоточена в ръцете на лидера Ким Чен-ун.

Ким Йон-нам, роден през 1928 г., беше един от най-дълго задържалите се висши държавни представители и заемаше поста от 1998 г.

Наследникът му Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда, че придобива все по-голямо влияние, след като през октомври 2017 г. беше включен в могъщата партийна Централна военна комисия. Според южнокорейското разузнаване той стои зад наказанието на генерал Хван Пьон-со, някога един от най-доверените съветници на Ким Чен-ун. Чхуе, роден през 1950 г., беше един от най-влиятелните държавни функционери в Северна Корея като ръководител на организационния и управленски отдел на Корейската трудова партия, бил е заместник-председател на младежкия съюз на Ким Ир-сен през 80-те години, водил е младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция и лично е познавал Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун в продължение на 50 години. Той е и един от тримата високопоставени севернокорейски представители, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Северна Корея сменя и правителствения си ръководител. Досегашният премиер Пак Пон-джу беше на поста от 2013 г. и според анализ на сайта "Ен Ка Нюз" (NK News) е ръководил процеса на "радикална реформа" на икономиката, който ѝ е позволил да оцелее при санкциите. Сред реформите беше отслабването на контрола върху държавните предприятия, даването им на по-голяма свобода на пазара и търсене на частни инвестиции.

Малко е известно за приемника на Пак, Ким Дже-рьон, но позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен-ун в областта на икономическото развитие.

Очаквано севернокорейската информационна агенция КЦНА съобщава, че Ким Чен-ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет.

Препоръчани материали
SC

Рейтинг : 5193

12.04 2019 в 13:17 2
+ 1
- 0
„Наследникът му Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда, че придобива все по-голямо влияние,“

Осъзнал е Истината! Заобичал е Големият брат!
Доктор Га

Рейтинг : -121

12.04 2019 в 10:25 1
+ 0
- 0
Ако сменят и шишкавият лунатик (а с него - и цялата идиотска система) може и да заприличат на нещо като държава.