Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат, заяви президентът

OFFNews 02 октомври 2017 в 11:43 9323 6

Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат, заяви президентът

Президентът Румен Радев заяви, че ще води битката, която е започната срещу него. Пред журналисти на въпрос има ли битка между него и ГЕРБ, държавният глава заяви:

Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат.

По думите му от действията на партията на Борисов ставало ясно, че премиерът губи контрол. 

„От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен“, заяви той.

На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“.

Той допълни, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.

Президентът коментира и това дали има намерение да подпише указа за новия председател на Върховния административен съд (ВАС).

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.

На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.

В последните седмици между депутатите от ГЕРБ и президентската институция се появи напрежение във връзка с избора на нов изтребител за Въоръжените сили. Нарочна комисия в парламента заседава, като проучи обстоятелствата около класирането на участниците в надпреварата. Служебното правителство, назначено от Радев, посочи на първо място шведската компания "Сааб". Решението за избор на победител обаче е в ръцете на правителството.

Междувременно от ГЕРБ нападнаха президента и по отношение на това, че в администрацията има вероятност от теч на секретна информация. Според предложения за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров и хасковския депутат Делян Добрев в президентството е получена секретна грама от посланика във Вашингтон, в който той съобщава за негова среща с производители на изтребителите F-16. Грамата била адресирана до началника на кабинета на президента Иво Христов, който пък нямал допуск до класифицирана информация.

В отговор държавният глава подчерта, че с това се спекулира и няма да коментира „кьорфишеци на самодейци конспиролози.“ Запитан дали Комисията по досиетата си е свършила работата, президентът заяви, че това е въпрос за много сериозен дебат. „На дневен ред е по-скорошният проблем за председателя на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да се обедини нацията, това ще я разедини“, категоричен беше държавният глава.

Радев коментира и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. „Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната“, заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8596

4

NikiDanev

02.10 2017 в 14:04

И другия другар с петолъчката, взе си пенсийката няма какво да прави друго, референдуми ще ми прави? И какво ще пише, в референдума, искаме да излезем от НАТО и да станем слуги на Великата Октомврийска Республика. Ами що не одиш там бе, петолъчка? Децата ми отидоха на Запад защото не са доволни от това, което става тук, ами ти като не си доволен бегай на Изток бе, така ще се уравновеси. Само комунягите си стоят тук и не мърдат. Ами нали не хубаво бе? И по на изток можете, там сигурно е още по хубаво, там другарят Ким скърца зъби на американците, еееех вашата мечта...

8596

3

NikiDanev

02.10 2017 в 13:57

Хахаха, ако тоя не е мухльо, кой друг е бе??? Чехльо е именно този, който се прави на мъжкар, другия няма нужда. Доказателство: Имаш го другарю ордер, може ли един президент два месеца да се занимава със самолети, като сам той призна, че отговорността за това си е на министър председателя. Добре де, щом е ясно чия е отговорността, защо се цупи, защо всяко интервю почва и свършва със самолетите, иска си човека Грипен, ааааа, мамооо, искам си играчкатаа. Какво значи това, ами просто е - обидчив, ограничен, комплексар, не можещ да прескочи егото си, щял да воюва с ГЕРБ, ами воювай, що го приказваш само и как ще воюваш? Като се цупиш? Ей сега ще му скръцне със зъби другарката Пиарка и нещата ще си дойдат на мястото. Хахаха, кой е чехльо??? Големият мъжкар дето само мрънка и заплашва. Ами да се върне във ВеВеСе то да си отстоява правата, като президент има далеч повече отговорности. Ама не и за самолетите.

 
X

Да помогнем на украинските деца!