Скача данъкът за второ жилище в Банкя, Панчарево и полите на Витоша

100 лева годишно ще плащат собствениците на джет, по 2,70 лв. за киловат налог за скутери

OFFNews 05 декември 2018 в 07:33 5149 0

По-високи данъци за второ жилище в Банкя, Панчарево и парк Витоша ще плащат собствениците на имоти от 2019 г. Проект за изменение на Наредбата за местните данъци, каквото се изисква след последните промени в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента в края на ноември, е внесъл зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. 

Според публикуваните на 27 ноември т.г. в "Държавен вестник" промени в ЗМДТ, от следващата 2019 г. собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради, обяви на страницата си във фейсбук Барбалов. Това няма да важи за имоти, които са регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма и собственикът им плаща съответните данъци и такси за това. 

На територията на Столична община промените засягат имоти в гр. Банкя, който е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, в кв. Панчарево - балнеолечебен курорт от местно значение, и в природен парк „Витоша“ - климатичен планински курорт от местно значение.

Определените в закона ставки за имотите в курорти от национално значение са от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от местно значение – от 4,5 до 6 промила. Решението за размера на данъка в тези граници се взима от общинските съвети в съответните населени места. 

За да спази изискването на закона, Столичният общински съвет трябва да гласува промени в Наредбата за определяне на местните данъци, с които да определи новите данъчни ставки за трите курортни селища. Предложението, внесено в СОС, е размерът да е на минимума, посочен от законодателя, а именно – 5 промила за имот в гр. Банкя и 4,5 промила – за кв. Панчарево и парк Витоша, обяснява Барбалов. 

Промените няма да засегнат собственици, за които имотите в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат, както досега, половината /50%/ от данъка, дължим за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка. 

Според измененията в закона, ако бъде установено, че даден собственик е посочил повече от един имот като „основно жилище“ на територията на цялата страна, той ще загуби правото си на 50% отстъпка за основното и ще плаща пълен данък за всеки от имотите си.
По данни от данъчната система на Столична община, засегнатите от новия, по-висок данък партиди в гр. Банкя ще бъдат 14 152, а в кв. Панчарево – 677. 

Такса смет в Столична община няма да се увеличава, стана ясно вчера на Комисията по екология в СОС при представяне на План-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2019г.

С промените в Закона за местните данъци и такси се въвежда и нов начин за изчисление на данъка върху МПС. С цел възможно най-рано собствениците на МПС в София да са наясно какъв данък ще дължат за своите коли, за 2019 г. Столична община ще се придържа към минималните ставки, определени в Закона за местните данъци и такси, обяснява Барбалов. 

Според проекта за колите с мощност до 55 киловата ще се плащат по 34 стотинки за всеки киловат. За тези от 55 до 74 киловата ставката е 54 стотинки за киловат. За автомобилите с мощност над 74 киловата и до 110 киловата - по 1.10 лева на киловат, за категорията до 150 киловата - по 1.23 лева. За автомобилите с мощност над 150 киловата до 245 киловата ставката е 1.60 лева на киловат, а за тези над 245 киловата - 2.10 лева на киловат. 

При изчисляването на данъка участва коефициент според възрастта на колата, който варира от 1,1 за автомобили над 20 години до 2,3 за най-новите. Нов компонент при определянето на данъка се въвежда според екостандарта на колата - от 0.40 за автомобили с Евро 6 до 1.10 за тези с Евро 1 и 2. 

С проекта се определя и данък за собствениците на джетове - 100 лв. на брой, както и на скутери - по 2,70 лв. на киловат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!