Ученици в парламента, петокласничка удари звънеца в пленарна зала (снимки)

OFFNews 10 февруари 2018 в 12:37 6251 0

Ученици от столичното 129-то училище „Антим І" и студенти по право бяха първите посетители в Деня на отворени врати на Народното събрание. Инициативата на законодателната институция е по повод 139-годишнината от Учредителното събрание.

Петокласничката Браяна даде началото на „пленарното заседание" в Деня на отворени врати на Народното събрание. 

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посрещна най-нетърпеливите посетители. Имам удоволствието да ви поздравя с „добре дошли" на едно място, което изпълва с гордост всеки българин, обърна се той към младежите. Уверен съм, че всички българи обичаме своята история, уважаваме дедите си и пазим спомена за тях, отбеляза Емил Христов и покани младежите след време отново да посетят Народното събрание. По думите му в парламента не само се полагат основите на българската държава и се приемат закони, но и се създава български дух. 

Емил Христов показа на учениците оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция – издадена заради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата.

Знайте, че днес сте се докоснали до светиня, защото с основание се гордеем с Търновската конституция, която събира в себе си най-доброто от тогавашната европейска мисъл, подчерта Емил Христов. По думите му много от нейните разпоредби са актуални и днес.

Заместник-председателят на Народното събрание изведе младежите през официалния вход на институцията. Той им показа надписа, изписан на фасадата й – „Съединението прави силата", и ги призова да помнят този завет на дедите ни и отново да се върнат в Народното събрание.

В Деня на отворени врати, който ще продължи до 16.00 часа, гостите на парламента ще могат да видят освен оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция – издадена през 1911 г. и документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм". Посетителите ще могат да разгледат пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!