Грандиозно: Колоездачи и бегачи минават 1000 км в името на добра кауза

Невена Илиева 31 октомври 2017 в 20:17 17509 0

Да караш колело и тичаш над 1000 километра - това е целта на група спортисти, които участват в в най-големия благотворителен ултрамаратон на Балканите, за да подпомогнат три социални каузи - против дискриминацията, за децата, лишени от родителски грижи, и за семейния център за недоносени деца и техните родители.

На 28 октомври от Букурещ тръгват група колоездачи, които за 4 дни изминават разстоянието от 600 км до София на колела. Те пристигнаха днес на пл. "Света Неделя" и ще си починат в София до утре в 8 сутринта, когато ще тръгнат обратно за Румъния. Само че ще бягат - по 60 км всеки ден в рамките на една седмица. 

Ултрамаратонът е мощно средство за набиране на дарения за благотворителни социални каузи в двете страни, твърдят организаторите, а само в рамките на тазгодишното издание вече са събрани 5000 евро. Спортистите се надяват да наберат дарения в размер на 15-20 хил. евро до края на събитието. 

"За пет години събрахме близо 170 хил. евро за нашите каузи в Румъния и България", каза организаторът на ултрамаратона Станислав Георгиев. 

Той разказва, че заедно с колоездачите пътува специален екип от доброволци, който подкрепя спортистите по време на изпитанието. На всеки 30 км пък спират, за да отдъхнат, допълва той. 

Когато го питаме какво го кара да застане зад нещо толкова мащабно, той споделя: "Нарочно направихме трансграничен маратон, защото със съпругата ми живяхме в Румъния 7-8 години. Едва ли всички хора си харесват ежедневието, на мен ми идва в повечко. Откъсваме се за 11 дни и правим нещо хубаво заедно", допълни Станислав, който ще кара и тича грандиозното разстояние, за да събере средства за три каузи на три бълграски организации: Мулти Култи Колектив, фондация „Дечица“ и фондация „Нашите недоносени деца“.

С „1000km Balkan Charity Challenge“ организаторите се надяват и да запалят все повече хора по спорта на открито и да покажат, че заедно хората могат да правят грандиозни неща - от това да карат и тичат 1000 км до това да събират грандиозни суми за добри каузи.

Те канят и всеки желаещ да се присъедини към тях по пътя им - с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор.

А всеки, който иска да дари, може да го направи тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!