5 малки кралски тайни, които мемоарите на шивачката на Елизабет II разкриха

OFFNews 02 ноември 2019 в 10:30 7443 0

Снимка Pixabay

Новоиздадената книга на официалния шивач на британската кралица - Анджела Кели - предлага рядък поглед към живота на Елизабет II.

В мемоарите си Кели повдига завесата над непознати за широката публика факти - около откриването на Олимпидата в Лондон през 2012 или първоаприлските шеги в Двореца.

Авторката Анджела Кели работи за кралица Елизабет Втора вече 25 години и е получила позволението ѝ да опише този период в книгата си "Кралицата, шивачката и гардеробът".

"Двете с удоволствие си припомнихме тези моменти и сега имам честта да ги споделя с вас. Кралицата бе с мен във всяка стъпка", пише авторката. 

А ето и пет малки тайни от кралския двор, които научаваме от книгата:

1. Добър вечер, мистър Бонд!

Британският монарх рядко нарушава протокола, пише Кели. Но Елизабет Втора се съгласява да приеме поканата на режисьора Дани Бойл и да се появи в кратко участие с Джеймс Бонд за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-а. Планът бил кралицата да бъде поздравена от Агент 007 - Даниел Крейг - и привидно ескортирана до хеликоптер.

Кели чула плана на режисьора и трябвало да го предложи на кралицата. Елизабет била "развълнувана" от идеята и веднага приела. Попитах я дали иска да има и реплики."Разбира се, трябва да кажа нещо. Все пак, той идва да ме спаси", отвърнала тя. Единственото ѝ условие било да произнесе знаменитата реплика: "Добър вечер, мистър Бонд". 

"Бойл почти падна от стола, когато чу това", спомня си стилистката.

2. Нарушава протокола с Мишел Обама

Кралският протокол не позволява на гостите на слагат ръка на рамото на монарха. Но през 2009-а, по време на посещението на Барак и Мишел Обама във Великобритания, "човешките инстинкти" надделяват над протокола.

В широко отразен в медиите кадър кралицата и Мишел стоят една до друга в лека прегръдка. Мишел първа поставя ръката си на рамото на кралицата, а след това тя й отвръща със същия жест. Според Кели това е "естественият инстинкт, който подсказал на Елизабет II да засвидетелства обичта и уважението си към друга велика жена".

3. Кой носи обувките ѝ?

Кели признава, че именно тя е човекът, който носи пръв новите обучки на кралицата, за да се отпуснат и станат по-удобни.

"Кралицата има много малко време за себе си и няма кога да прави това сама", обяснява стилистката ѝ. Двете носят един размер и решението идва естествено.

4. Кръщелната роба

През 2004 година кралицата поръчала на Кели да изработи копие на кръщелната дреха, носена от 62-ма членове на кралското семейство. Тя датира от времето на кралица Виктория - от 1841 г.

След като откриват дантелата в Италия, Кели и шивачката Барбара Бъкфийлд отделят девет месеца за изработването на одеждата.

За да изглежда максимално автентична, боядисали дантелата в студен йоркширски чай. Робата е носена от децата на херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Кейт и от сина на херцога и херцогинята на Съсекс Хари и Меган на техните кръщенета. 

5. Първоаприлски шеги

Кели си спомня и първоаприлска шега, която си прави с Елизабет Втора в Австралия през 2006 г. Стилистката оставя плюшена птичка кукабура на пода на балкона на кралицата и ѝ казва, че птицата е мъртва. Когато Елизабет схваща шегата, ѝ отвръща с "Уволнена си". Също на шега. Сега птичката стои на дивана в дневната на кралицата, разкрива Анджела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!