Багдад поиска контрола над границите в Кюрдистан и спря полетите от и към региона

OFFNews 29 септември 2017 в 21:55 4721 0

Снимка AFP

Багдад поиска Иракски Кюрдистан да му предаде контрола над граничните си пунктове и летищата, а в 18 часа българско време спря полетите от и към региона.

Според иракски служители, цитирани от Асошиейтед прес, иракски военни, намиращи се сега в Турция и Иран, ще започнат от утре сутринта да упражняват контрол по граничните пунктове на автономния район. Те няма да влизат на негова територия, иракски митничари и войници ще създадат контролни пунктове извън кюрдските КПП-та. 

Мерките идват, след като 93% от гражданите на Иракски Кюрдистан гласуваха за независимост. 

В същото време стана ясно, че Техеран е преустановил вноса и износа на нефтопродукти от и за Иракски Кюрдистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От понеделник Техеран затвори и границите с Иракски Кюрдистан след референдума за независимост. 

Мерките, които Багдад прилага по отношение на Иракски Кюрдистан, не са наказание за гражданите, живеещи в този регион, а конституционни действия на централните власти, обявиха от пресслужбата на иракския премиер Хайдер ал Абади.

Правителството на Ирак потвърждава своя ангажимент към защитата на правата на всички граждани, в това число и на Иракски Кюрдистан, се казва в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!