Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония

OFFNews 17 октомври 2018 в 18:21 2146 0

Снимка ЕПА

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка след спор в Министерския съвет във връзка с Договора от Преспа за името на Македония, съобщи БГНЕС, позовавайки се на съобщение от гръцкото правителство.

Премиерът Алексис Ципрас е приел оставката на Кодзиас, съобщиха от пресслужбата на премиера, като допълниха, че той ще поеме овакантения пост. 

Кодзиас се заканил да подаде оставка след заседанието на гръцкия Министерски съвет вчера, тъй като не получил достатъчно подкрепа от премиера при разправията с Панос Каменос, коалиционен партньор и лидер на „Независими гърци“.

Разминаването в позициите между Панос Каменос и Никос Кодзиас преминало в ожесточена разправия.

Той казал, че в програмата на коалиционното правителство на СИРИЗА и „Независими гърци“ е имало споразумение, че въпросът за името на Македония ще влезе в гръцкия парламент след изборите, "въпреки че Ципрас ми каза, че Договорът от Преспа е избор на правителството", написаха гръцки медии.

Според същите източници възмутеният Никос Кодзиас поискал думата и заради споменаване на фондовете в МВнР от Каменос. Според членовете на Министерски съвет, той директно обвинил Каменос, че "се опитва да води външна политика за сметка на правителството и на страната", пише "Та неа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!