Японският император за последно пред публика, заплашват внука му

OFFNews 27 април 2019 в 11:15 2466 0

Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за последен път се оказаха официално пред публика в петък в качеството на царстваща двойка преди предстоящото на 30 април отречение на монарха от престола. Те участваха в състоялата се в Токио церемония по награждаване на активистите в защита на околната среда и учени, постигнали сериозно резултати в изучаването на живата природа, предава "Фокус".

Както съобщава телевизионният канал NHK, сега до края на месеца 85-годишният император и 84-годишната императрица ще си почиват в своя дворцов комплекс в центъра на Токио. На 30 април те ще се отрекат от престола на официална церемония именно там.

На нея ще присъстват ръководителите на трите клона на властта – правителството, парламента и Върховния съд – императорът ще произнесе прощална реч. Очаква се на церемонията от името на жителите на Япония да се изкаже и премиера Шиндзо Абе.

На следващия ден – 1 май – в Токио0 ще се състои официалната церемония по коронацията на 59-годишния старши син на Акихито, сегашният престолонаследник Нарухито. В същото време основните мероприятия по този повод са планирани за октомври.

Император Акихито обяви намеренията си да се откаже от престола във връзка с преклонната си възраст през лятото на 2016 година. Законодателството изисква от японския монарх да е на престола пожизнено, но желанието на Акихито предизвика вълна от съчувствие и специално за него парламентът прие еднократен закон, разрешаващ отрчението като изключение.

Междувременно неизвестен мъж е проникнал в училището, където учи японския принц Хисахито - единствен внук на император Акихито и императрица Мичико, и е оставил нож на чина му, съобщи агенция Киодо, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

По данни на полицията неизвестният все още мъж, преоблечен като работник, е проникнал в сградата на училището, което не работи заради десетдневната ваканция в цяла Япония по повод предстоящата абдикация на император Акихито и възкачването на трона на сина му принц Нарухито. Неизвестният мъж оставил на чина на 12-годишния принц Хисахито
нож. Полицията опитва да идентифицира мъжа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!