Нов тласък на бежанската вълна от Сирия към турската граница

OFFNews 16 август 2019 в 22:46 5193 1

Бежанци, Сирия

Снимка АА

В дните на празника Курбан байрам още 124 000 жители на зоната за деескалация в северозападната част на Сирия пристигнаха в бежанските лагери на границата с Турция, съобщава Анадолската агенция.

Населението напуска масово районите на бойните действия, атаките и ударите от силите на режима на Башар Асад и на Русия не се прекратяват. Ръководителят на неправителствената организация „Координатори на реагирането“ Мухаммед Халладж твърди пред агенцията, че армията на Асад настъпва към град Хан-Шейхун, хората също напускат домовете си.

Само през последните няколко дни в лагерите Атме, Ках, Дейр Хасса и Кафер Лусин на границата с турската провинция Хатай са пристигнали 19 230 семейства. От град Хан-Шейхун са избягали 22 000 мирни жители, от източните му предградия – 18 000, от две села – 32 000 души, от района на Кефренбил – 15 000, от 5 малки селища – 30 000, твърди Халладж.

Той прогнозира, че ако бомбардировките обхванат районите на Серакиб и Маарат-ан-Нуман, броят на бежанците може да достигне 1 милион души.

Миналата година на 17 септември в Сочи на преговорите между президентите на Турция и Русия бе постигната договореност за създаването на демилитаризирана зона в сирийския Идлиб и за прекратяване на огъня. Режимът на Асад обаче наруши тези договорености и опитва да разгърне настъплението си в зоната за деескалация.

На 13-ото заседание за преговорите за Сирия в Нур-Султан /известни като Астанински процес в казахската столица/ страните гаранти Турция, Русия и Иран приеха решение за ново прекратяване на огъня. Но Асад отново игнорира договореностите за Идлиб.

Междувременно турските власти засилват охраната по границата с България, особено при Дерекьой-Резово, заради наплива на нелегални мигранти, тръгнали към Европа. Всеки ден там са залавяни десетки мъже от Сирия, Афганистан, Ирак, Пакистан.

Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирните протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по демонстрантите. По данни на Върховния комисариат за бежанците при ООН през годините на войната в Сирия 6, 6 млн.души се изселиха принудително, а 5, 6 млн. станаха бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!