Нова вечер на протести в Беларус, увеличават се стачкуващите

OFFNews 17 август 2020 в 22:53 3144 0

Снимка Радио Свобода

За поредна вечер привърженици на опозицията в Беларус протестираха в Минск срещу президента Александър Лукашенко, скандирайки "Върви си!", предаде Франс прес. Оценките за това колко души са излезли в Минск тази вечер различни и достигат до 400 000 души.

Демонстранти, събрали се пред един от затворите в града, скандираха също така и имената на хора, които определят като политически затворници и настояха за тяхното освобождаване. Те изразиха и подкрепа за Павел Латушко, бивш министър на културата и ръководител на Държавния академичен театър, който бе уволнен днес, защото призовал за нови избори и за оттеглянето на Лукашенко. Според местни медии членове на театралната трупа също са подали оставка.

В редица предприятия в страната и в жизненоважни сектори на беларуската икономика има протести и стачки.
Стачки засегнаха и завода за трактори МТЗ, изнасящ продукция за всички страни от бившия СССР и превърнал се в гордост за Беларус, както и беларуската компания за изкуствени торове Беларускалий.


Най-големият нефтопреработвателен завод на Беларус Нафтан също изрази недоверие към Лукашенко, предаде ТАСС. "Ние искаме оставката на Лукашенко от президентския пост във връзка със загуба на доверие", заяви Олга Бритикова, началник на отдела за реализация на нефтопродукцията на завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!