ПЕС иска квоти за жени-шефки

Владимир Йончев, Лисабон 09 декември 2018 в 18:34 2640 2

Да се въведат квоти за жени на ръководни позиции, поиска партията на европейските социалисти в една от осемте резолюции, които прие на конгреса си в Лисабон.

Резолюцията, озаглавена "Европа на равни права и овластени жени", е единствената, в която макар и само веднъж е спомената прословутата Истанбулска конвенция. Именно в нея е и призивът страните да ратифицират конвенцията, който стана причина лидерът на БСП Корнелия Нинова да откаже да участва на конгреса.

Противно на обществения дебат у нас, резолюцията изцяло се концентрира върху неравенствата между мъжете и жените по отношение на заплащането и заемането на властови позиции.

В момента мъжете получават средно 23% по-големи заплати от жените на същата длъжност. Социалистите заявяват, че тяхната политика ще бъде всяка година да се заличават 2% от разликата, така че през 2030 г. заплатите на мъжете и жените да се изравнят.

Според социалистите въвеждането на квоти колко да бъдат началниците жени и колко да са началниците мъже е начинът да се преодолее неравенството на половете по отношение на достъпа до власт.

Разломът между бедни и богати

1% от населението на Европа притежава 1/3 от всички богатства. За сметка на това най-бедните 40% от населението притежават по-малко от 1% от богатствата, се казва в друга резолюция на ПЕС. В нея са описани политиките, които социалистите ще защитават за преодоляване на социалните и икономическите неравенства.

Най-конкретната е въвеждане на минимална работна заплата, която задължително да бъде над границата на бедността, така че да няма работещи бедни.

Европейските социалисти ще работят за изравняване на доходите в различните страни на Европа, макар да не става ясно какви мерки се предлагат за това.

Те предлагат още да се въведе допълнителна отпуска за обучение и поддържане на преквалификацията, за да се подкрепи ученето през целия живот.

Натрупаните при един работодател права (най-вече отпуски и надбавки за стаж) да не се губят при преместване при друг работодател, независимо от договора и професията, настояват още социалистите.

Новосъздадената европейска трудова служба да стане достатъчно силна, че всички трудещи се да имат осигуровки и да се прекрати социалният дъмпинг, е друга цел, за която ще работят социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

10.12 2018 в 17:05

Да се въведат и квоти за бездомници! Колкото мъже бездомници - толкова и жени!

16193

1

SC

10.12 2018 в 01:04

Поредната социално-прогресивно-политкоректна идиотия.
Една работа се дава на хората, които могат най-добре да я свършат, без значение дали са жени, мъже или извънземни. Да определяш квоти за нещо, за което не се знае дали ще се намери подходящ човек (особено пък при ръководни позиции, където е критично) е малоумно и нереално. Ама то кога ли политици са имали връзка с реалността?
Напомня ми на простотията на лондонстанския кмет, който настояваше повече жени да пишат в „Уикипедия“, щото информацията там, разбираш ли, била публикувана предимно от мъже. Естествено, удари на камък. Явно дори не знае, че писането там е доброволно и няма как да сложи квоти за доброволци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!