Предсрочни избори в Каталуния

OFFNews 21 декември 2017 в 06:42 2755 0

Жителите на Каталуния гласуват на предсрочните избори.

Мадрид постави под пряк контрол Каталуния миналия месец, уволни правителството и свика предсрочни избори, след като регионалният парламент обяви независимост на областта. 

Последните социологически проучвания посочиха почти равни шансове на сепаратистките партии и партиите, подкрепящи оставането на Каталуния в рамките на Испания. 

Анализаторите сочат възможна победа на сепаратистите, но най-вероятният сценарий е нито едните, нито другите да спечелят парламентарно мнозинство. 

Ако сепаратистите загубят мнозинството, което си спечелиха през 2015 г., това ще бъде сметнато за победа от страна на Мадрид. 

Според проучвания, публикувани в ежедневника „Паис“, партията „Каталунска републиканска левица“, подкрепяща независимостта на Каталуния, ще бъде на първо място с 33 места в парламента, следвана от юнионистката "Граждани“, която ще получи около 30 места. Сепаратистите на сваления каталунски премиер Карлес Пучдемон „Заедно за Каталуния“ ще бъдат трети с около 27 места. 

Пучдемон ще проследи изборите от Брюксел, където замина, след като му бяха повдигнати обвинения за организиране на бунт. Водачът на Републиканската левица Ориол Жункерас пък е в испански затвор.

Пучдемон призова каталунците да гласуват за партиите, подкрепящи независимостта, и подчерта, че изборите "не са въпрос на политически цветове или хора, а са въпрос на чест". 

Пред радио „Каталуния“ той заяви, че „вотът на каталунците няма да узакони обезглавяването на правителството“ и „изборите в четвъртък ще покажат, че „рецептата“ на Рахой не даде резултат".

Независимо от резултата на изборите обаче, Мадрид знае, че може да насрочи нов вот, ако новите управляващи решат да обявят отново независимост. 

Очакванията са, че изборите няма да успеят да потушат напрежението между поддръжниците и противниците на независимостта на Каталуния. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!