Пучдемон призова поддръжниците на независима Каталуния да се обединят на изборите

OFFNews 04 ноември 2017 в 20:59 3043 0

Снимка Reuters

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон призова днес всички подкрепящи идеята за независимост на региона да участват с единна листа в предсрочните избори за регионален парламент, насрочени от испанското правителство за 21 декември.

"Това е моментът, в който всички демократи ще се обединят" в името на "Каталуния, свободата на политическите затворници и републиката", написа в Туитър Пучдемон.

"Европейската демократична партия на Каталуния" прикани по-рано привържениците на независимостта да се явят на изборите в единен фронт. Остава да се произнесат местните партии "Леви републиканци на Каталуния" и "Кандидатура за народно единство", които също подкрепят отцепването на региона от Испания, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера испански съд издаде европейска заповед за ареста на Пучдемон, който се намира в Брюксел и не се яви пред съда по обвинения в организиране на бунт. Заповеди за арест са издадени и за още четирима бивши министри в правителството на Пучдемон, които също не се явиха пред съда. 

От явилите се на разпит 9 бивши министри 8 бяха арестувани. 

Белгия още не е обявила решението си дали ще арестува Пучдемон. Той, от своя страна, заяви, че ще съдейства на белгийските власти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!