Резистентна към медикаменти малария покосява в част oт Азия

OFFNews 23 юли 2019 в 11:12 2838 0

Снимка Pixabay

Маларийни паразити, резистентни на ключовите препарати за лечение на болестта, са се разпространили бурно в Югоизточна Азия, обявиха изследователи от Великобритания и Тайланд.

Паразитите се разпространяват от Камбоджа в посока Лаос, Тайланд и Виетнам, където половината от пациентите не успяват да се излекуват с основните показни препарати, съобщава Би Би Си.

Според изследователите това откритие повдига въпроса за "смразяващата перспектива" резистентността към лекарствата да се разпространи и в Африка.

Експертите обаче допускат, че опасенията може да са преувеличени.

Маларията се лекува с комбинация от два медикамента - артемизинин и пипераквин.

Комбинираното лечение е въведено в Камбоджа през 2008 г. През 2013 г. са регистрирани първите случаи на резистентни щамове към двете вещества.

Според проучването, публикувано в престижното медицинско издание "Лансет", резистентните паразити са се разпространили в Камбоджа, Лаос, Тайланд и Виетнам, като в някои райони са засечени последващи мутации, считани за още по-проблематични. На места 80% от изолираните паразити са се оказали резистентни.

Друго изследване, публикувано отново в "Лансет", посочва, че половината от пациентите в тези райони не са били излекувани със стандартната терапия. Използвани са обаче алтернативни лекарства. Това подчертава необходимостта от навлизането на тези алтернативи в практиката. Става въпрос за артемизинин в комбинация с други препарати или за комбинация от три лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!