САЩ налагат санкции заради Хонконг, Великобритания дава гражданство на 3 млн. души от бившата си колония

OFFNews
02 юли 2020 в 08:45 | 2673 |1

Камара на представителите на САЩ одобри нови санкции, свързани с Хонконг, след като Пекин му наложи нов закон за националната сигурност, чрез който отнема свободата на бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г. Той беше остро критикуван от редица държави по света.

Американските мерки предвиждат санкции за банки, които правят бизнес с китайски официални представители.

Те трябва да бъдат одобрени и от Сената, преди да отидат на бюрото на президента Тръмп.

Критиците на китайския закон казват, че той слага край на свободите в Хонконг, които Китай е гарантирал за 50-годишен период при предаването на Хонконг от Великобритания. Сред тях са председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и британският премиер Борис Джонсън. Великобритания обяви, че ще предложи на до 3 млн. граждани на Хонконг да се заселят във Великобритания, като кандидатстват за британско гражданство. Австралия обмисля подобна мярка - заяви премиерът Скот Морисън.

Китай отвръща, че законът е необходим, за да се спрат масови протести, каквито имаше през 2019 г.

Въпреки критиките от Запада, повече от 50 страни, водени от Куба, подкрепиха Китай в ООН тази седмица.

Ден след приемането на закона от Китай в Хонконг бе извършен и първият арест на протестиращ. Към днешна дата арестите вече надхвърлят 370 - по данни на "Индипендънт".

Препоръчани материали
tarabata

Рейтинг : 1144

02.07 2020 в 11:22 1
+ 0
- 0
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ НЯМОЛО КОМЕНТАРИ ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ НЕОЛИБЕРАЛНИ ПОДЛОГИ? СПИРАМ ДА ЧЕТА ТОЯ ПАРЦАЛ!