САЩ няма да излизат от НАТО, съюзниците ще дават с 33 млрд. повече за отбрана, обяви Тръмп

OFFNews 12 юли 2018 в 14:50 4295 0

Снимка Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга плъзналите днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от Алианса.

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта.

В отговор на журналистически въпрос Тръмп заяви, че може да изтегли САЩ от НАТО и без одобрението на Конгреса, но това "не се налагало". 

Американският президент допълни, че бюджетът на НАТО е бил нечестен спрямо САЩ, но сега е сигурен, че нещата ще се променят. Съюзниците ще увеличат разходите си за отбрана с 33 млрд. долара или повече, добави той, цитиран от Ройтерс.

Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, посочи Тръмп, цитиран от БТА.

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силен, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, подчерта той. 

По думите му "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.

По време на срещата на върха на НАТО Тръмп настоя европейските държави да започнат да плащат по 4% от БВП за отбрана. 

Той изрази недоволството си конкретно от Германия, като дори наруши дипломатическия протокол, обръщайки се към германския канцлер Ангела Меркел на малко име. 

"Ангела, трябва да направиш нещо по въпроса", казал Тръмп, което шокирало присъстващите. 

Самата Меркел коментира след заседанието, че срещата на върха е била "много напрегната", но по думите ѝ Германия трябва да направи повече по отношение на разходите за отбрана.

Германия върви към увеличаване на военните си разходи, което е в неин интерес, допълни Меркел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!