Съдия блокира заповед на Тръмп, забраняваща даване на убежище на нелегални мигранти

OFFNews 20 ноември 2018 в 13:35 4199 0

Американски съдия временно блокира заповед на президента Доналд Тръмп, забраняваща подаване на документи за убежище от имигранти, които са влезли незаконно в САЩ от Мексико.

Окръжният съдия Джон Тайгър в Сан Франциско издаде временни ограничения на заповедта срещу правилата за бежанците.

Съдебното решение влиза в сила незабавно и ще остане валидно поне до 19 декември, когато ще се проведе заседания, на което трябва да се вземе по-трайно решение по казуса. 

Тръмп обяви, че забраната има за цел подобряване на имиграционната система в САЩ. Според неговата заповед властите ще разглеждат само молбите за убежище, към които са добавени документи от гранично-пропускателните пунктове.  

Правозащитни организации внесоха жалба срещу заповедта на Тръмп на 9 ноември, като обявиха, че тя нарушава административното и имиграционно законодателство.

В решението си Тайгър отбелязва, че Конгресът е дал право на имигрантите да подават документи за убежище, без значение как са влезли в страната. Според съдията последните правила на американската администрация са „крайно отклонение“ от предишната практика.

Предишни имиграционни политики на Тръмп, включително мерки, насочени към градовете убежища в САЩ, също бяха блокирани от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!