Сърбия заплаши Унгария с ответни мерки, ако продължи "да я унижава"

ОFFNews 16 септември 2015 в 22:46 11101 12

Александър Вучич.

"Няма да позволим на никого да ни унижава. Призовавам ЕС да реагира, за да накара членките си да се държат спрямо порядките на европейските ценности".

Това заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от английския "Телеграф", като добави, че ако това не се случи, "ние също ще намерим начин да защитим границата си и европейските ценности".

Думите му идват, след като днес около 5000 мигранти преминаха сръбската граница с Унгария при КПП „Хоргош-Рьоске“ и си устроиха лагер в неутралната зона. Късно следобяд бежанците щурмуваха унгарския граничен пункт, като срязаха оградата от бодлива тел и раниха над 20 унгарски полицаи с камъни и метални тръби.

В отговор органите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, а за подкрепления пристигнаха спецчасти, хеликоптери и военни с камиони с картечници.

По последни данни от Будапеща след сблъсъците са задържани 29 мигранти, сред които един "терорист".

През цялото време Белград настояваше съседката ѝ да не използва подобни груби мерки срещу бежанците, след като на 15 септември Унгария затвори напълно границите си със Сърбия заради потока от хора и въведе тежки нарушения за миграцията, като всеки нелегален мигрант е заплашен от 3 г. затвор.

От началото на 2015 г. над 200 000 мигранти са преминали през страната на път за Германия и скандинавските страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!