Стотици се простиха с убитата в Малта журналистка

OFFNews 03 ноември 2017 в 21:20 2443 0

Снимка Reuters

Стотици хора присъстваха на погребението убитата в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция.

Каруана Галиция, разкрила връзки на страната си с офшорни данъчни убежища в рамките на журналистическото разследване "Досиетата от Панама", беше взривена в колата си на 16 октомври. 

Покушението срещу Галиция шокира Европа и света и предизвика опасения за свободата на словото.

Правителството на Малта обяви награда от един милион евро за информация, водеща до залавянето на извършителите. 

Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро и премиерът Мускат не бяха на погребението по желанието на близките на журналистката.

Синовете на журналистката поискаха оставката на премиера на Малта Джоузеф Мускат, като обявиха, че правителството е виновно за случилото се и че между него и мафията няма разлика.

Семейството на Каруана Галиция обяви, че е било подложено на натиск от страна на президента и министър-председателя да одобри даването на награда 1 млн. евро за доказателства, водещи към убиеца.

На траурното богослужение в енорийска църква в Моста не бяха допуснати представители на медиите, но предварително бе разпространен текстът на словото на архиепископа на Малта Чарлз Сиклуна. В него духовникът приканва убийците да се покаят, докато не е станало твърде късно. "Колкото и да се стараете да избягате от правосъдието на хората, никога няма да избягате от правосъдието на Бога", заявява архиепископът, цитиран от ДПА и БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!