В Русия отхвърлиха учебник по икономика – не бил патриотичен

Вилдан Байрямова 06 февруари 2019 в 16:09 2786 2

Рубли

Снимка РИА Новости

Учебникът по икономика за 10-и и 11-и класове с автор д-р на науките Игор Липсиц е изключен от федералния списък на учебниците, защото той „не способства за любовта към родината и не поражда гордост за страната, съобщава „Интерфакс“.

Издателството „Вита-Прес“ е изпратило писмо до автора с поправките, които той трябва да внесе, за да може после учебникът му да бъде върнат в официалния списък. От Липсиц са изискани „много по-коректно изложение на съвременната икономическа ситуация“ и „изключване на редица въпроси за обсъждане, които биха могли да провокират негативна и не конструктивна дискусия“.

На автора се препоръчва да включи данни за „плановете за близкия икономически пробив“ и за „свиването на вноса като едно от направленията на съвременната икономическа политика, което ще формира у обучаваните чувство за гордост за страната и съпричастност към събитията“.

Издателството се позовава на препоръките на Руската академия за образованието /РАО/. Липсиц обаче твърди, че по-рано учебникът му е получил положителна оценка от академията. Но после министерството на образованието разпоредило още една експертиза, която извършили специалисти от РАО и един преподавател.

В академията са отказали да коментират препоръките, изпратени на автора и върнали топката в министерството на образованието. Там пък, на свой ред, заявили, че нямат отношение към горните формулировки и предположили, че зад стои издателството. В същото време обаче в експертното заключение се съдържат фрази като „въпросите за обсъждания не мотивират любов към Родината“ и „приведените примери не способстват за любовта към Родината“.

Д-р Игор Липсиц изразява готовност да внесе в учебника някои поправки, но да пише за полет на икономиката и патриотични пориви покрай свиването на стоковия внос изобщо няма намерение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

06.02 2019 в 19:04

"близкият икономически пробив" ми звучи като комунизма, с който щяхме да се сдобием през 1980г. Това са изучавали по история у нас - 60-те години, разбира се.

10571

1

Hissarion

06.02 2019 в 17:21

Ние отдавна сме ги минали руснаците по тая част, тъй че не ми ги хвалете. У нас например литературата и историята от край време се разбират като индоктринация в национализъм, а не като науки, които могат да събудят опасна мисъл у някого. Стане ли дума за промени, не министерството, а всеки редови родолюбец скача на нож да защити kleta majka balgariq.
 
X

Да помогнем на украинските деца!