Венецуелският опозиционен лидер обеща амнистия на Мадуро, ако помогне за връщане на демокрацията

OFFNews 25 януари 2019 в 11:51 3303 0

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Николас Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гуайдо направи изявлението пред телевизия "Унивисион". Това е първото му интервю откакто се обяви за временен президент на Венецуела. Изказването му е част от публикувано на сайта на телевизията интервю, което скоро трябва да бъде излъчено.

Гуайдо, който е председател на парламента, заяви, че амнистията съществува като възможност за всеки, който е готов да помогне за възстановяване на конституционния ред във Венецуела.

САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни подкрепиха Гуайдо. Турция и Русия пък застанаха на страната на Мадуро, който настоява, че е демократично избраният лидер.

Мадуро обвини САЩ, че подкрепят опит за преврат, целящ да го свали от власт, и скъса дипломатическите отношения с Вашингтон.

Мадуро нареди всички дипломати на Венецуела да се приберат от САЩ и затвори венецуелското посолство във Вашингтон.

Той предупреди, че ако САЩ "имат някакъв разум", ще изтеглят дипломатите си от своето посолство в Каракас, вместо да се противят на заповедта му за тяхното напускане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!