Включват кучета в борбата с Covid-19

Благотворителна организация обединява усилия с учени, за да ги обучи. Целта е кучетата да ''улавят'' безсимптомни заразени на летища и други обществени места

OFFNews 27 март 2020 в 12:15 5513 2

Британска благотворителна организация обединява усилията си с учени, за да обучи кучета за включването им в борбата с коронавируса. Целта е чрез силното си обоняние те да надушват вируса, включително у безсимптомните заразени, и да показват, че те също трябва да бъдат тествани.

Medical Detection Dogs обяви, че ще работи с London School of Hygiene and Tropical Medicine и Университета Дърам, за да провери дали кучетата могат да надушат Covid-19. От екипа са убедени, че отговорът е "да" - те вече са успели да обучат кучета да надушват малария, рак, Паркинсон и бактериални инфекции от проби на пациенти. Според организацията кучетата могат да бъдат обучени включително да улавят повишената телесна температура.

"По принцип сме сигурни, че кучета биха могли да открият Covid-19. Сега проучваме как можем безопасно да уловим безопасно миризмата на вируса от пациенти и да го осигурим на кучетата", казва изпълнителният директор на благотворителната организация Клеър Гест.

Екипът е започнал подготовка за интензивно обучение на кучета, така че да бъдат готови след 6 седмици да осигурят бързо, неинвазивно диагностициране в епидемията, и се е обърнал към правителството в Кралството, за да го информира за ролята, която могат да имат кучетата в борбата с болестта.

"Целта е тези кучета да могат да проверят всеки, включително безсимптомните, и да ни "казват" дали е необходимо те да бъдат тествани" - разяснява Гест. Подготвените ще бъдат използвани, за да проверяват пристигащи в страната пътници. Кучета ще има и на други публични места.

Според учените ако успеят, това може да е революционно решение за справянето с болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12703

2

speedyyu

27.03 2020 в 12:50

Сега е момента да се обучат всички бездомни кучета и котки и да се включат в борбата с пандемията.

4642

1

ctef

27.03 2020 в 12:35

Много добре! Но и ще се иска време, време и пак време...
 
X

Да помогнем на украинските деца!