11% от работодателите у нас дават служебен лаптоп или телефон на служителите: последни сме в ЕС

OFFNews 17 април 2020 в 22:07 4988 1

Делът на работещите, снабдени от работодателите си с мобилни устройства, които позволяват интернет връзка се увеличават в Европейския съюз, показват данни на Евростат. Уви, на фона на увеличението обаче България е на последно място, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Едва 11% от компаниите у нас осигуряват служебни телефони, лаптопи, таблети на служителите си - практика, която обаче става все по-важна в условията на работа от дома заради пандемията от коронавирус.

През 2019 г. 28% от всички наети в ЕС са имали служебен лаптоп или друго преносимо мобирно устройство, като смартфон. Година по-рано процентът е 26.

Сред страните членки на ЕС скандинавските страни и Ирландия стоят най-нависоко. Повече от половината работещи в тези страни са снабдени от компаниите си с мобилни устройства и интернет връзка през 2019 г. В Швеция процентът е 57%, в Ирландия - 55%, във Финландия - 54%, в Дания - 52%.

В дъното на списъка е България с 11%, в Кипър процентът е 16, в Гърция - 17%, в Словакия, Румъния и Португалия - по 18%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6025

1

ritmotribal

18.04 2020 в 00:31

Малко безсмислена статистика, предвид факта, че не взима предвид дейността на служителя. Пример: в Германия работят инженери, които проектират примерно двигатели, на такъв кадър разбира се, че ще се осигури минимум телефон и лаптоп, ако не и служебен автомобил и ред други придобивки. В България вместо инженер работи някой, който просто сглобява това, което инженерът е предвидил, на него какъв лаптоп и телефон да му дадеш и защо?
 
X

Да помогнем на украинските деца!