Масивен пробив в сигурността на приложението WhatsApp

OFFNews | 14 май 2019 в 12:09 | 2827 |1

Хакери са причинили сериозен пробив в сигурността на приложението за разговори WhatsApp, съобщиха от компанията, която е собственост на "Фейсбук". Чрез гласовите съобщения е бил вкаран софтуер за следене в мобилните телефони на потребители. Не се съобщава колко от тях може да са засегнати, а само, че пробивът е бил насочен към "определен брой".

В петък пропускът в сигурността е бил отстранен. Той е бил засечен по-рано този месец. Според "Файненшъл таймс" атаката е разработена от израелската фирма NSO Group. 

Компанията съветва всички потребители са преинсталират приложението.

 WhatsApp се ползва от 1,5 милиарда души по света. То се рекламира като сигурен инструмент за комуникация с криптирани съобщения, които не могат да бъдат проследявани. Софтуерът за следене обаче би позволил да се четат съобщения на устройството на потребителя.

Препоръчани материали
Танзопен

Рейтинг : 1000

14.05 2019 в 16:35 1
+ 1
- 0
Уважаеми OFFNews, моля обърнете внимание на човека, който е "превел" тази статия или му назначете коректор някой по компетентен технически.

Хубаво е стаатиите да имат и "автора" (или този, който ги е превел), за да се има предвид компетентността в последващи статии.

Проблемът в "протокола за разговори" и Е БИЛО ВЪЗМОЖНО да се инталира външен код, а НЕ, че е БИЛ "вкаран софтуер за следене".

Съветът на компанията е за обновяване, а не преинсталиране, на приложението Whatsup. (При "преинсталиране" се загубва хронолгията на разговорите и е необходимо предварително да се запазят.)
Както и са дадени версии на различните OS след което е отстранен проблема.

Успех!