925 души с ефективни присъди са избягали и не са в затвора

OFFNews 07 март 2018 в 16:57 8961 0

925 души с ефективни присъди са избягали и не са в затвора

925 осъдени на лишаване от свобода са успели да избегнат правосъдието и са се укрили. Това показват резултатите от проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. 

Това са лица с присъди „доживотен затвор“ или „лишаване от свобода“, които към 15 януари 2018 г. не са задържани.

В хода на проверката от тях са задържани и приведени в местата за лишаване от свобода 24 издирвани лица.

От общия брой незадържани лица трима са осъдени на доживотен затвор, а 62 лица са с чуждо гражданство.

Най-голям е броят на осъдените и незадържани в Софийско - 115. Следват Варна и Плевен съответно със 73 и 66 осъдени, но незадържани.

В чужбина се укриват 700 души, което представлява повече от 75 процента от броя на обявените за издирване 917 осъдени лица. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по – тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Няма укрили се от правосъдието осъдени лица в района на районните прокуратури в Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

Най – висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година – около 40% спрямо общия брой неприведени наказания, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация“.

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по – малък от 5% (43).

Спрямо 3 от укрилите се от правосъдие лица не са приведени в изпълнение наказания „доживотен затвор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!