До два месеца Цацаров ще се раздели с поста си на председател на КПКОНПИ

OFFNews 19 декември 2021 в 20:07 5593 0

Снимка justice.government.bg

Надежда Йорданова

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро - до "два месеца и нещо", съобщи в интервю за Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова. 

В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат още повече условия за освобождаване на главния прокурор. От една страна - да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща. Разбира се, и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани. Така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явно корупционни действия, каза Йорданова.

Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба” - просто праща една папка към прокуратурата и прокуратурата много лесно може да я сложи встрани.

В нашите мерки се предвижда настоящата КПКОНПИ да бъде разделена на две – антикорупционна комисия и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това означава и нов състав на органите, уточни правосъдният министър.

Сигнал срещу Гешев

В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Става дума за казус, при който имаме опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество без ясна причина, който е изключително странен. Става дума за 2014 г. - знаем, че тогава г-н Гешев беше на съответни отговорни позиции в прокуратурата. Има документи с подписи - нека да кажа така, заяви Надежда Йорданова. 

Там присъства човек с името Гешев, потвърди тя. Сигналът е за превземане на бизнес на голяма фирма за обработка на мляко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!