Двама бяха задържани за изнудване на хора с финансови възможности

OFFNews
20 декември 2019 в 11:12 | 1553 |0

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност двама за участие в престъпен сговор за изнудване на територията на цялата страна.

Те са задържани 18 декември в София. Събраните доказателства сочат, че от май 2019 г. обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. В някои случаи рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми.

Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини – очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи. С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лв.

В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях, докато спечелят доверието им – дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи.

Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !