Джок Полфрийман се отказа да излиза от затвора

OFFNews 18 май 2018 в 12:43 5982 0

Джок Полфрийман се отказа да излиза от затвора

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, е оттеглил искането си за предсрочно освобождаване от затвора, съобщава lex.bg.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си да поиска предсрочно освобождаване. Софийският градски съд трябваше вчера да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация. Делото беше отложено за днес, но Полфрийман е преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

Адвокатът му Калин Ангелов обясни, че в документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него. През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал наказания.

Името на австралиеца беше замесено в скандал, след като през 2015 година беше номиниран за човек на годината от Българския хелзингски комитет заради дейността му за защита на правата на затворниците. Номинацията му беше оттеглена.

През 2017 година пък, основаното от него Българско затворническо сдружение, беше в основата на организирано недоволство заради завишени трудови норми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!