Ратифицираме договор с Казахстан за размяна на осъдени лица

OFFNews 29 януари 2020 в 16:43 1246 0

Министерският съвет одобри Договора за трансфер на осъдени лица между Република България и Република Казахстан и предлага на Народното събрание да ратифицира документа.

Договорът е подписан по време на посещението на генералния прокурор на Казахстан в София на 13 май 2019 г. 

Сключването на Договора е обусловено от разбирането, че за постигане целите на наказанието е необходимо да се даде възможност лицата, осъдени на лишаване от свобода, да изтърпяват наказанието в държавата им по произход, като по този начин се постига по-ефективно превъзпитание и социална рехабилитация на лишените от свобода, посочва правителствената пресслужба.

Договорът посочва централните органи, условията и процедурите по трансфера, включително необходимите документи, съгласията на осъдилата и изпълняващата държава, както и на осъденото лице, отказа от трансфер, въпросите за изпълнението на наказанието в изпълняващата държава, амнистията, помилването, както и въпроси относно действието на договора.

Предложеният от Министерския съвет за ратификация Договор съответства на международните стандарти в областта на трансфера на осъдени лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!