Румен Овчаров се изправя в съда за щети за милиони на мини Бобов дол

OFFNews 24 юни 2019 в 07:49 2096 0

Бившият енергиен министър Румен Овчаров се изправя пред съда. Той е обвинен за умишлена безстопанственост. 

Според обвинението от това са последвали щети за над 29 милиона лева. Подсъдими са още заместникът на Овчаров - Анна Янева, и бившият изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Евтимов.

Делото започна през май на първа инстанция.  

На 30.03.2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Овчаров за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева и за длъжностно престъпление. 

С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17.05.2018 г. , делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече, съобщиха в края на април от Спецпрокуратурата.

Повдигнатото обвинение се отнася за периода 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!