ВАС отмени решението на съда, който видя дискриминация в задължителното ваксиниране на деца

OFFNews 29 юли 2020 в 15:30 3246 0

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразно решението на Административния съд – Сливен, който в края на октомври м.г. обяви за дискриминационно изискването за поставяне на ваксини на децата като задължително условие да ходят на детска градина.

Административно дело № 954/2020 беше образувано по три касационни жалби на директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Сливен, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и министъра на здравеопазването.

Става дума за отказа на РЗИ –Сливен да допусне посещение в общинска детска градина на дете, на което не са поставени задължителните ваксини от Имунизационния календар на България. По-късно неговите родители подадоха жалба за дискриминация пред КЗД, която не установи дискриминация.

Именно решението на КЗД е атакувано пред Административния съд – Сливен, който приема наличие на дискриминация.

Върховните магистрати смятат, че изискването за представяне на данни от личния лекар за имунизационния статус на детето като условие за прием в детска градина няма дискриминационен характер, защото не противопоставя едни групи деца на други. То е насочено единствено към създаването на подходящи условия за осъществяване на установените и признати за законосъобразни от съда задължителни планови имунизации и реимунизации на деца. Така гарантира изпълнението на конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им.

ВАС приема, че предвидените в закона и в Наредбата задължителни имунизации се правят за предпазване на гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. Чрез тях държавата съхранява здравето и живота на всички български граждани, не само на тези, които подлежат на имунизация.

Задължителното имунизиране на определени лица срещу определени заразни болести е съобразено с изискванията на световните здравни организации. Целта на закона е да не бъде поставено в риск здравето на гражданите като национален приоритет, гарантиран от държавата, включително чрез осъществяване на надзор над заразните болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!