Зам.-главният прокурор Гешев: Кметът Ралев е задържан за 24 часа, случаят е идентичен с този в Младост

Има връзка между Арабаджиеви, Баневи и Цветан Василев, твърди обвинителят

OFFNews 31 май 2019 в 08:21 2866 0

Кметът на район Северен в Пловдив Ральо Ралев е задържан за 24 часа, случаят е сходен с този в "Младост", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по БНТ. 

Има задържани и други лица, уточни Гешев. По думите му повече информация ще бъде дадена, когато това няма да пречи на разследването.  Има много сходни неща с двата случая - при този в Пловдив е доста по-качествена схемата, обясни прокурорът. 

Осъдената на първа инстанция и отстранена като кмет на района Десислава Иванчева получи присъда от 20 години затвор за подкуп. 

Снощи от районното кметство бяха иззети документи, разпитвани бяха и работещи в общината. Ралев заяви пред журналисти, че не знае защо е задържан. Адвокатката му Сузана Алекова също обясни, че не е информирана за причините за задържането. Ральо Ралев е втори мандат кмет на "Северен", член на ГЕРБ. 

Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева, заяви още зам.-главният прокурор. В иззетите телефони са открити уличаващи доказателства за връзки на фамилиите Арабаджиеви и Баневи с Цветан Василев, обясни Гешев. Той изтъкна, че не може да твърди, че бизнесменът Иво Прокопиев има връзки с подсъдимия по делото за КТБ Цветан Василев.

Имат някакъв контакт да си координират действията. Техният общ интерес е да бъде дискредитирана прокуратурата. Начинът е пари - плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата и действията на разследващите. Хора, свързани с гражданското сдружение „Боец“, имат контакти с Василев, заяви зам.-главният прокурор. 

Целта на делото за КТБ е да се установи как е била източена банката, но въпросът за лицата, получавали пари от нея, е вторичен спрямо делото, напомни Гешев. Това е предмет на допълнителни досъдебни производства. Засега основният свидетел по делото Бисер Лазов изгражда механизма и структурата на източването на банката, обясни зам.-главният прокуор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!