Публичен регистър на плажовете и забрана за плажуване върху дюни, предлага туристическото министерство

Мартин Георгиев 16 август 2018 в 08:25 7629 0

Снимка Николай Илиев

Публичен електронен регистър на плажовете в България и забрана за плажуване върхи дюни.

Това са само част от предложенията на Министерството на туризма за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които бяха публикувани на 9 август за обществено обсъждане.

На първо място се предвижда да бъде създаден публичен електронен регистър на плажовете, според който ще бъде определяна концесионната такса.

Министърът на туризма ще групира морските плажове в 4 категории въз основа на характеристиките им и възможните начини, по които могат да бъдат ползвани. Плажовете ще се разделят в зависимост дали са разположени близо до туристическа дестинация или къмпинг и дали са определени за специализиран вид туризъм.

За 3 от групите, се обособяват още 3 подгрупи. В тях морските плажове ще се класифицират според възможния брой плажни места, легловата база наблизо и екологичните си характеристики.

Информацията в публичния електронен регистър ще се обновявана веднъж на 3 години, както и всеки път преди плажът да бъде отдаден под концесия или наем.

Предложените промени предвиждат още забрана за "поставянето на плажни принадлежности и палатки" и паркиране на коли върху всички видове дюни.

С новите допълнения на ЗУЧК ще се измени размерът на редица от санкциите при нарушение на закона. 

Максималната глоба за ограничаване на свободния достъп до морския плаж ще бъде намалена двойно. Към момента за физически лица, при повторно нарушение, тя е до 12 хил. лв., а за юридическите до 24 хил. лв. След промените тя ще достига максимум 6 000 лв. за физически лица и 12 хил.лв. за юридическите.

За сметка на това, глобата за извършване на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври става драконовска. 

Към днешна дата предвидената глоба за повторно нарушение на забраната е максимум 10 хил.лв. за физически лица и 50 хил. лв. за юридическите. Нейният размер ще се покачи двойно, като фирмата може да бъде санкционирана със 100 000 лв, ако наруши закона повторно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!