28-годишен български лекар в борда на едно от най-влиятелните медицински списания в света

OFFNews 13 юли 2020 в 11:35 3390 1

Д-р Александър Сираков от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше избран за член на Editorial Board на едно от най-влиятелните медицински списания в света (в областта на мозъчно-съдовите заболявания) – International Neuroradiology, съобщиха от лечебното заведение.

Главен редактор на списанието е японският професор Masaki Komiyama. Всички останали членове на борда са световноизвестни професори и доценти. Сред тях са президентът на Световната федерация на интервенционалните невротерапевти (WFINT) и президентът на Европейската асоциация за неврорентгенология (ESNR) и вицепрезидентът на Европейската асоциация по минимално инвазивни невроендоваскуларни процедури (ESMINT).

28-годишният д-р Сираков е не просто първият българин, който успява да достигне толкова висока позиция в елитно медицинско списание, но и единственият член на борда му на такава възраст. Българският лекар отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“. Това означава, че той има последната дума за публикациите на светила като проф. Ханс Хенкес и проф. Шарбел Монайе, които познаваме от съвместните им операции с доц. Станимир Сираков в София.

Д-р Сираков е и reviewer (човек, който дава оценка за статиите) в най-влиятелното списание в областта на неврорентгенологията – Americal Journal of Neuroradiology, което също е голям успех за България.

„Много се радвам, че нашият колега успя да се развие на толкова високо научно ниво и да има статии с по-висок импакт фактор от професорите и доцентите у нас. Това е голямо признание – за нашия център, който е водещ в страната в областта на медицинската практика, а вече е признат и от научната общност по света, и за българската наука като цяло“, казва доц. Станимир Сираков, началник на Центъра по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Въпреки възрастта си, д-р Александър Сираков вече е преминал през редица специализации. Той е бил на 2-месечна специализация в клиниката на едно от топ имената в областта на неврорентгенологията проф. Педро Лилик в Буенос Айрес. Още толкова е прекарал при проф. д-р Кирил Орлов в Новосибирск – едно от местата, където се правят най-много съдови малформации в света. Бил е на обмяна на опит и при проф. Ханс Хенкес, който е световният номер едно в областта на мозъчните аневризми.

В Центъра по мозъчно-съдови заболявания д-р Сираков идва още като студент в трети курс преди 7 години. Първоначално само наблюдава работата на доц. Сираков. Постепенно започва да поема част от задачите, а днес вече може да се справи сам с 80% от случаите, които се третират.

В центъра има още няколко млади специализанти, които вървят по стъпките на д-р Сираков. „Много скоро ние ще бъдем взаимозаменяеми. Какво по-голямо удовлетворение за един ръководител“, коментира доц. Сираков, който неведнъж е споделял, че основната му цел е да изгради школа за лечение на мозъчно-съдови заболявания в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови