Бебета с коронавирус в Шумен, 19 студенти и двама преподаватели заразени в Плевен

OFFNews 20 октомври 2020 в 09:13 5588 0

Над 80 пациенти с доказан коронавирус се лекуват в многопрофилната болница в Шумен. Сред пациентите има и две бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията, съобщи БНТ.

Критичната ситуация в лечебното заведение не е преодоляна, въпреки че има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари.

Единственото ни затруднение е откъм персонал - над 50 сестри са ангажирани с обслужване само на ковид пациенти, обясни директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Той обясни, че засега медици от други лечебни заведения не откликват на призива за помощ.

Има обаче колаборация с Варненската болница и четирима пациенти вече са отпътували за лечение там. Това е аварийният ни план, обясни директорът. Нямаме липса на предпазни средства, категоричен е д-р Костов, който уточни че болницата е единствената в областта, която приема спешни пациенти.

От вчера обучението в Медицинския университет в Плевен премина в електронна среда за период от две седмици. Причина за това е броят заразени с COVID. Ректорът проф. Славчо Томов съобщи, че тестванто на студентите продължава. От над 50 проби, направени до момента, 19 студенти и двама преподаватели са с положителни проби.

Според проф. Томов заразяването е станало по-скоро отвън, а не вътре в университета. За да се предотврати разрастването на огнището, е взето решение да се премине изцяло в онлайн обучение.

Реално, мерките в Пловдив не се спазват, призна областният управител Дани Каназирева. Вчера Областният кризисен щаб в Пловдив взе решение за засилване на контрола по спазването на мерките срещу COVID-19. Инспекцията по труда и БАБХ се включват в проверяващите екипи.

За последното денонощие новите случаи са 109, положителните проби се увеличават, като над 200 души са хоспитализирани. Разбира се, че това ни притеснява, призна Каназирева.

Пет са новите случаи на заразени медици в областта. Ако блокираме здравната система и най-обикновената настинка ще бъде проблем. Замислете се, какво ще се случи с останалите пациенти с по-леки заболявания, ако пренасочим леглата и медицинския персонал в грижа само за болните от коронавирус, обясни областният управител.

В Пловдивска област има 28 общини, от тях само в две има болници и всичко се пренасочва към община Пловдив, обясни Каназирева.

Още 16 потребители в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост "Качулка" край Сливен са дали положителен тест за COVID-19, съобщава на сайта си Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Сливен. Извършват се прегледи на място от специалист по инфекциозни болести.

От новодиагностицираните 39 случаи за областта има заболял медицински персонал - двама лекари, четири медицински сестри, един помощник фармацевт, един шофьор на линейка.

Общо диагностицирани на домашно лечение в областта са 334 души, хоспитализираните са 47, разпределени по общини - Сливен - 29, Нова Загора - 12, Котел - 3, община Твърдица - 3. Под карантина в момента са 702 души, от началото на епидемията са починали 40 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки