Сани Жекова прекратява кариерата си

OFFNews
18 април 2019 в 20:13 | 3182 |2

Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова прекратява кариерата си, стана ясно на церемонията по закриване на сезона от Българската федерация по ски. На тържеството в "София ивент център" дойдоха много настоящи и бивши величия в белите спортове. Водещи бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев и сама Жекова.

31-годишната софиянка приключва активната си състезателна дейност с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума. Тя е първата българка с медал от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплина. Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания). В Сочи 2014 тя записа най-добро представяне на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се нареди шеста.

Състезателният сезон, който съвпадна с 95-годишнината на БФСки, мина под знака на Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, Световните първенства в четирите направления, историческото представяне на Алберт Попов в алпийските слаломи за Световната купа в Кицбюел и Шладминг с класирания в топ 10, на Владимир Зографски в Световната купа по ски-скок и на Радослав Янков на Световното първенство по сноуборд, а също така и с 11-ото издание на проекта "Научи се да караш ски".

В началото най-силно представилите се състезатели на БФСки през сезона Алберт Попов (шесто място в слалома на Световна купа в алпийските ски в Шладминг), Зографски (шесто място в Световната купа по-ски скок в Рука) и Радослав Янков (седмо място на световното първенство по сноуборд) получиха специални награди от спонсорите на БФСки.
Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди със специално отличие на комитета Алберт Попов за пробив в световния спорт.

За отличното провеждане на Световната купа в Банско, която бе най-голямото спортно събитие в България за 2019 година, президентът на БФСКи Цеко Минев награди заместник-министъра на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, кмета на община Банско Георги Икономов, Виктор Гичев, директор на състезанието, Мая Христоскова, изпълнителен директор на домакините от "Юлен".

Президентът на БФСки отличи с плакети и спонсорите на Световната купа Fibank, Дженерали, А1 и Ауди.
По традиция на тържеството бе отделено специално внимание и на ветераните на белите спортове, които през последния сезон са навършили кръгли годишнини.
Цеко Минев връчи специални плакети на:
90 г. - Борис Златарев
80 г. - Костадин Коцов и Ангел Митов
75 г. - Георги Милушев
70 г. - Александър Недялков, Георги Спасов и Методи Савчов
60 г. - Валентин Божичков, Ангел Стоянов, Лиляна Кръстева, Владимир Брейчев, Ирин Пашалиев, Румен Петров, Петър Попангелов

Попангелов получи и юбилейния медал от злато и сребро направен от Fibank по повод 10 години Световна купа в Банско. За навършване на кръглите годишнини с плакети бяха отличени и трима известни български журналисти допринесли много за популяризирането на зимните спортове в България и по света - Асен Минчев (80 години), Бончук Андонов (70) и Тодор Шабански (60).

11-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта и Районните управления по образование помогна тази година да се обучат безплатно 2253 деца от Банско, Самоков, Смолян, Чепеларе, Плевен, Благоевград (с. Места, с. Гърмен, с. Горно Краище), София-град, София-област (Долня баня, с. Говедарци, Самоков), Кюстендил и Пловдив. За първи път имаше и обучение по ски-бягане, което се проведе в Троян. В тази връзка по време на церемонията Ваня Кастрева, началник на РУО София град връчи специалната награда на "Научи се да караш ски" 2019 за община Троян, която за първи път тази година успя да обучи деца и в ски бягането. Призът получи Розалина Русенова, зам.кмет на община Троян, която е в основата на осъществяването на проекта в общината.

Специално внимание бе отделено и на четирима от големите български спортисти, които слагат край на активата си състезателна кариера. Това са Александра Жекова (сноуборд), Мария Киркова и Никола Чонгаров (ски-алпийски дисциплини) и Веселин Цинзов (ски бягане).

Четиримата бяха отличени с плакет за принос в развитието на ски спорта от Цеко Минев, президент на БФСКи. Те получиха и специални плакети от БОК, които им връчи лично Белчо Горанов, генерален секретар на олимпийския комитет. Церемонията продължи с награждаване на носителите на Купа България и купа Надежди в четирите направления на БФСки.


Ски алпийски дисциплини
Купа "България"
жени - Симона Скробанска, "Юлен"
мъже - Камен Златков, "Мотен"

купа "Надежди"
девойки старша възраст - Юлия Златкова, "Юлен"
юноши старша възраст - Костадин Каферинов, "Юлен"

Купа "Надежди"
момичета до 14 години - Бояна Радева, "Юлен"
момчета до 14 години - Марко Семерджиев, "Пампорово"

Сноуборд
Купа "България" (паралелните дисциплини):
мъже - Радослав Янков, "Амер Спортс"
жени - Живка Узунова, "Амер Спортс"

Купа "България" (свободен стил):
мъже - Петър Гьошарков, "Бороборд"
жени - Михаела Варошкина, "Бороборд"

Купа "България" (сноубордкрос):
мъже - Петър Гьошарков, "Бороборд"
жени - Александра Жекова, "Блейд"

Купа "Надежди" (до 13 години):
момчета - Иван Иванов, "Мотен"
момичета - Албена Шишманова, "Спорт Екстриим"

Купа "Надежди" (до 15 години):
момчета - Кристиан Димитров, "Мотен"
момичета - Неда Пенчева, "Бороборд"

Ски-свободен стил
Купа "България" (свободен стил ски) - Антон Йотов, "Пампорово"
Купа "България" (ски крос) - Никола Чонгаров, "А-Тийм"

Купа "Надежди" (момчета до 14 години) - Мартин Маринов, "Чамкория"
Купа "Надежди" (момичета до 16 години) - Анета Христева, "Пампорово"

Ски бягане
Купа "България"
- жени - Любомира Пехливанска, "Паничище 2009"
- мъже - Веселин Цинзов, "Александър Логистик" и Мартин Пенчев, "Узана 2007"

Купа "Надежди"
Момичета до 12 години - Никол Дишова, "Паничище 2009"
Момчета до 12 години - Илиян Тодоров, "Рилски скиор"
Момичета до 14 години - Гергана Джаджарова, "Паничище 2009"
Момчета до 14 години - Георги Наумов, "Паничище 2009"

Приз "Олимпийска надежда"
Девойки до 16 години - Симона Виденова, "Узана 2007"
юноши до 16 години - Марио Матиканов, "Рилски скиор"

Ски скок
Купа България - Владимир Зографски, НСА

Купа Надежди
юноши старша възраст - Ростислав Атанасов, "ОуТиПи"
юноши младша възраст - Георги Караджинов, "ОуТиПи"

Препоръчани материали
мгергов

Рейтинг : 8392

19.04 2019 в 15:54 2
+ 1
- 0
Сани постигна много, желая й успех в новите начинания и й пожелавам никога да не загърбва спорта, а да надскочи успехите си като треньор.
Kristiano789

Рейтинг : 8284

19.04 2019 в 15:13 1
+ 1
- 0
Много симпатично и слънчево момиче и голяма спортистка. Хубаво е такива като нея да бъдат подкрепяни и насърчавани.