Очаквано отнеха олимпийска титла на Русия заради Валиева

OFFNews 30 януари 2024 в 18:20 2759 2

Валиева

Снимка championat.com

Участието на Валиева коства златото на Русия

Международният кънки съюз (ИСУ) присъди на Русия третото място в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022 след четиригодишното наказание за допинг на Камила Валиева, съобщават от централата.

На рускинята бяха отнети 20 точки, които тя взе след победи в кратката и във волната програма. След отнемането на тези точки Русия се измества от първо на трето място с 54 точки. Олимпийски шампион става САЩ с 65 точки, а на второ е Япония с 63.

Вчера Спортният арбитражен съд (КАС) наложи наказание на руската фигуристка Камила Валиева за четири години за нарушаване на антидопинговите правила. Санкцията влиза в сила от 25 декември 2021 година, а резултатите й след тази дата са анулирани.

Международният съюз по кънки приветства решението на Спортния арбитражен съд да наложи четири години наказание на Валиева.

"ИСУ приветства решението на КАС и остава ангажиран с позицията си, че защитата на чистите спортисти и борбата с допинга са с най-висок приоритет и ще продължи усилията си в подкрепа на честната конкуренция и благосъстоянието на спортистите", се казва в изявление на федерацията.

Международният кънки съюз обяви Анна Щербакова за шампионка на Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2022 година след наказанието на Валиева. Щербакова ще получи златния медал, среброто ще отиде при рускинята Александра Трусова, бронзовото отличие ще бъде за белгийката Луна Хендрикс.

Междувременно, Руският олимпийски комитет (ОКК) ще обжалва решението за преразпределяне на медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, съобщиха от организацията.

"Руският олимпийски комитет определено ще обжалва пред КАС решението на ИСУ за преразпределяне на крайните места в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин. Нашите юристи вече започнаха да подготвят необходимите документи за подаване на жалба", се казва в изявление.

"Ние изхождаме от факта, че в съответствие с настоящите правила на ИСУ, последиците от решение за санкции срещу отделен спортист, в случая Камила Валиева, не могат да бъдат основа за преразглеждане на резултатите от отборен турнир. Нашата правната позиция се основава, наред с други неща, на съществуващи прецеденти в практиката на КАС", се отбелязва в съобщението.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". То беше открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. В индивидуалното състезание Валиева завърши на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

2

Ivan Terziysky

30.01 2024 в 18:49

Орките да си направят олимпийско с Сев. Кореа, Сирия, Беларус, Венецуела и някой от суданите. Там те ще определят правилата. Все ще са първи.
Сега настъпва КАТАРЗИС. :D

2550

1

alfakentavur

30.01 2024 в 18:43

Никакви спортисти на СССРайха не трябва да бъдат допускани до никакви международни състезания.
 
X

Да помогнем на украинските деца!