200 000 именници черпят за Никулден

OFFNews 06 декември 2013 в 08:24 4966 3

Днес е Никулден. Над 200 000 именници празнуват
Днес е Никулден. Над 200 000 именници празнуват.

 

Около 200 000 именници празнуват днешния светъл празник - Никулден.

На 6-ти декември православната църква почита в петък паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия в храма "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Тутракан.

Свети Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва Свети Николай да бъде наречен "защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието". За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Именници: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков